K. Marković
TATA POMAŽE: Stevan Dabić pazi na tehničke detelja dok sin Maksim piše domaći

Organizovanjem nastave na daljinu, usled trenutne epidemiološke situacije u zemlji i u skladu sa preporukama Ministarstva za obrazovanje u Viktoriji, srpska etnička škola “Vuk Karadžić” u Sent Albansu priključila se kampanji “Ostani kod kuće”, doprinoseći opštem cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Tokom školskog raspusta koji je počeo sredinom marta, nastavno osoblje je neumorno radilo na pripremama i usavršavanju za rad na daljinu, kako bi se nastavio kontinuitet u radu sa učenicima, smatrajući da privremeno obustavljanje direktne nastave ne podrazumeva i obustavljanje obrazovnog rada sa decom.
U zavisnosti od razreda, uzrasta dece i njihovih mogućnosti da imaju pristup različitim platformama za učenje na daljinu svaki nastavnik je, u saradnji sa roditeljima, doneo odluku koji način rada je najefikasniji za njihove razrede.
– Trenutno, naše nastavno osoblje koristi  platforme kao što su ZOOM, Edmodo, TEAMS, Houseparty, Google Classroom, Google Form i Viber. Istovremeno, kompletna prepiska sa roditeljima odvija se elektronskom poštom, a na isti način se šalju nastavni materijali učenicima, koje oni kad završe, slikaju ili skeniraju i šalju nastavnicima – objašnjava za “Vesti” nastavnica 12. razreda Branka Stevanović.
Takođe, kažu nam da su u školi svesni da ovaj način rada sa učenicima nije dostupan svima, naprimer onima koji nemaju pristup elektronskom načinu komunikacije, pa njima nastavnici putem pošte šalju radove na kućnu adresu, a nastavnik preko telefona prati progres učenika.
U školi su posebno ponosni na izvandrednu saradnju sa roditeljima jer bez njihove pomoći ovaj način rada bi bio veoma ograničen.
– Apelujemo na roditelje da u ovim trenucima punim izazova budu što više sa svojom decom, da im pomognu u učenju i pruže moralnu podršku. Treba da uzmemo u obzir da je deci ovaj način rada potpuno nov, a situacija koja zahteva izolaciju je veliki izazov za njih jer je njihov društveni život potpuno organičen, što može dovesti do anksioznosti i gubljenja motivacije – kaže Branka Stevanović.

VREDNA I PAŽLJIVA: Elena Božić iz kampusa u Džilongu

Srpska etnička škola “Vuk Karadžić”, kao i sve škole u Viktoriji, dobija pomoć od vlade ove savezne australijske države u vidu besplatnih seminara i radionica za usavršavanje nastavnog osoblja, što je u ovom momentu veoma važno.
– Ovo usavršavanje će doprineti kvalitetnijoj nastavi i posle izlaska iz krize, jer ćemo moći da se koristimo ovim platformama kao dodatnim sredstvima za učenje, što će doprineti raznovrsnosti u izvođenju nastave.
Nastavnici i đaci srpske škole sa nestrpljenjem iščekuju kraj trenutne situacije sa pandemijom kako bi ponovo bili u učionicama sa svojim nastavnicima i vršnjacima, te zajedno učili svoj, srpski jezik.

Šala razbije monotoniju

Učenici 12. razreda, sa kojima radi Branka Stevanović, nastavu obavljaju preko kompjuterskog programa ZOOM.  Kako se i oni navikavaju na novi program, kad im tokom nastave padne koncentracija, onda uvek slede i šale sa njihovom omiljenom nastavnicom.
– Maturanti eksperimentišu i pišu i crtaju po radu koji je nastavnica podelila sa njima, jer malo šale nikad ne škodi da razbijemo monotoniju. Iako imamo nastavu preko ZOOM-a,  pravilo je da ne uključujemo kamere i mikrofone osim kad ih pitam, u skladu sa poštovanjem privatnosti – rekla nam je o nastavi Branka.

Budući maturanti vole i da se našale

Gumeno jaje

Aleksandar (treći razred) i Mateja (peti razred) Popović imali su za domaći da po uputstvu eksperimentišu i od običnog jajeta naprave – gumeno jaje. Da su u tome uspeli, videlo se i po tome što su svojim učiteljicama kao dokaz poslali ovu sliku sa jajetom koje su napravili.
Inače, braća Popović su učenici isturenog odeljenja srpske škole u Grinzborou, koja nastavu obavlja u prostorijama crkve Sveti Sava.

Aleksandar i Mateja Popović pokazuju svoj rad

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here