commons.wikimedia.org/Arild Vågen
Aja Sofija u Istanbulu

Portparol grčke vlade Stelios Pecas izjavio je da će eventualno pretvaranje Aja Sofije u džamiju izazvati dubok emocionalni jaz između hrišćana i Turske.

– Aja Sofija je spomenik koji se ubraja u svetsko nasleđe… a upravo to je istaklo nekoliko zemalja, pozivajući Tursku da ne preduzima poteze koji bi stvorili ogroman emocionalni jaz između hrišćana u svetu i Turske – rekao je Pecas.

On je istakao da su takvi pozivi kulminirali intervencijom američkog Stejt dipartmenta.

Osim državnog sekretara SAD Majka Pompea, takav apel uputio je vaseljenski patrijarh Vartolomej I, čiji se tron nalazi u Istanbulu, navodi Rojters.

Aja Sofija, koja je 537. godine dovršena u tadašnjem Konstantinopolju, prestonici nekadašnjeg Vizantijskog carstva, 900 godina je bila najveća katedrala u hrišćanskom svetu, da bi, pošto je taj grad 1453. godine pao u ruke Turaka Osmanlija, bila pretvorena u džamiju.

Po uspostavljanju sekularne turske republike, čiji je osnivač Kemal Ataturk, Aja Sofija je 1934. godine postala muzej, ali zahtev za njeno ponovno pretvaranje u džamiju koji je danas podnet pred jednim sudom u Turskoj dovodi u pitanje zakonitost te odluke.

Sud će odluku o zahtevu doneti u roku od 15 dana a, kako navodi Rojters, inicijativu da Aja Sofija ponovo postane džamija podržao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

Aja Sofija se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Turskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here