Youtube/Niko1a
Foto: Ilustracija

Još jedna opasnost koja vreba mlade u Srbiji jesu sekte. One nude rešenje za svaki problem, izlaz iz situacija koje deluju bezizlazno, prividno razumevanje koje mlad čovek ne dobija kod kuće, i time predstavljaju opasnost na koju treba obratiti pažnju bilo da ste roditelj, prosvetni radnik, tetka, ujak ili samo dobronamerni komšija.

Cilj sekti jeste iskorišćavanje, bilo u finansijskom, psihičkom ili seksualnom smislu, pa se roditeljima savetuje da uvek budu na oprezu ukoliko primete neobično ponašanje i nove ljude u životu deteta.

Advokat Miroslav Vasić iz Centra za antropološke studije ističe da su mladi najpodložniji delovanju sekti.

– Svi uzrasti su podložni sektnom delovanju, a što je uzrast manji, logično rizik je veći. Sekte imaju metode kojima mogu da ubede mlade da imaju rešenje za njihove probleme i privole ih da im se prepuste na milost i nemilost. Sekte uvek nude rešenje koje ljudi žele da čuju. Mladi su ugroženi pogotovo sada, kada postoje nove tehnologije, koje se teško mogu kontrolisati, i to je najefektniji kanal kojim ove grupe privlače mlađu populaciju, pogotovo one koji nemaju strogu kontrolu roditelja – istakao je Vasić za “Vesti”.

Kako objašnjava dobar način zaštite od sekti je edukacija, kako roditelja, tako i mladih.

– Moraju svi postati svesni mogućnosti manipulacije. Kad su u pitanju deca mlađeg uzrasta, roditelji moraju imati kontrolu nad njima, s kim komuniciraju, na koji način. Deca u virtuelnom svetu ne vide svog sagovornika, i zato tu roditelji moraju biti veoma obazrivi – kaže Vasić.

Problem je u tome što su ranije, kako kaže, uglavnom delovale grupe (sekte) po nekim tradicionalnim principima, a danas to poprima vid jednog mešovitog pristupa, odnosno uzimaju se tradicionalne vrednosti koje se mešaju sa novim i primamljivim sadržajima. Time se još više usložnjava problem i teži je za detektovanje.

– Nažalost, mi nemamo organizovane strukture na državnom nivou koje bi se bavile prevencijom. Građani su prepušteni sami sebi, ponekoj organizaciji koja se bavi ovom temom. U situacijama kada je dete uvučeno u sektu, savetujem roditeljima da se obrate za pomoć nekome ko se razume u tu tematiku. Ima psihologa izverziranih za tu oblast ili nekome ko najbolje može da uputi mame i tate šta da rade i kako da se dođe do najboljeg rešenja da se dete vrati porodici – objašnjava Vasić.

Teško se osloboditi

Miroslav Vasić je upozorio da, kada se desi da mlada osoba pobegne od kuće, dolazi do dvostranog problema.

– S jedne strane, potrebna je saradnja roditelja, a s druge je bitno i dete podvrgnuti tretmanima psihološke pomoći da bi izašlo iz sekte. Ako dete ne sarađuje, ne možete ga nikako na silu izvući iz toga. Morate ga ubediti da je to pogrešno i zašto, kao i da to nije rešenje njegovih problema. Roditelji moraju učiniti sve da dete oslobode od zavisnosti od sekte i pomognu mu da se vrati normalnom životu. Nekada to traje kratko, a nekada, kada je maloletnik dublje uvučen, potrebno je više vremena da se objasni šta je stvarnost a šta iluzija – zaključio je Vasić.