TO Pirot
Raj za gurmane

Pirot je pravo mesto za one koji znaju da uživaju, jer ovaj grad ima sve. Od prelepe Stare planine, kanjona Jerme, jezera, vodopada, preko manastira i bogatog folklornog nasleđa do divnih ljudi i, možda najbitnijeg za meraklije, jedne od najukusnijih gastronomija. Isprobavanje brendova poput čuvenog pirotskog kačkavalja, peglane kobasice, roštilja, staroplaninske jagnjetine i vurde poseban je izazov za gurmane.

Meštani tvrde da neće biti razočaranih, jer je bogatstvo ovih ukusa rezultat viševekovne tradicije u pripremi i uticaja prirode Stare planine, a tu nema greške. Pirot je grad koji spaja tradicionalno i moderno te obavezno obiđite muzej Ponišavlja, tvrđavu Kale i brojne jedinstvene manastire zbog kojih Pirot ponosno nosi naziv Mali Jerusalim.

Stara planina sa nekoliko mogućih pravaca „puca” od zanimljivih lokaliteta, a avantura koju ne smete propustiti je obilazak vodopada. Ono što Pirotu daje posebnost je specifičan dijalekt zbog kojeg ćete pomisliti da ste u stranoj zemlji. U okolini Pirota, često se može čuti abdal, belja, žvanjćalo, petličko… “Če se pravi abdal dok te ne podvali” (“praviće se da je budala dok te ne zezne”). Šteta samo što ne možemo da dočaramo akcenat “nepoznatih” reči, jer im on daje draž.

– Kada dolazite u Pirot saznaćete mnogo o našem ćilimarstvu sa liste nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tu spada i pirotski govor, a akcenat je takav da od najnormalnijih stvari pravi spektakl – kažu šaljivo u TO Pirot, pa dodaju: “Malo je poznato da kod nas, kao u srpskom jeziku generalno, ima turcizma, ali da ovde preovladavaju latinske reči”.

Od manifestacija izdvajamo: Međunarodni folklorni festival, Pirotski ćilim, Festival sira i kačkavalja i Darove netaknute prirode.

Pešačke staze u kanjonu Jerme

Poseban rečnik

Azdisal, batisan, baštojća, belja, žvanjćalo, zamlaten, odročljiv, tišljar, tlcanj, ćumbe…su pirotske reči koje je prikupio dugogodišnji istraživač tradicionalne kulture Dragoljub Zlatković iz Pirota. Da bi sačuvao dijalekt od zaborava, ovaj agronom po struci objavio je “Rečnik pirotskog govora” sa više od 33.000 reči.

Oaza vodopada

Skoro trećina vodopada u Srbiji nalazi se na Staroj planini. Jedan od najlepših je vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci, vredni posete su Pilj, Čungulj, Kurtulski i Vurnje, kao i najveći među njima, ali i u Srbiji – Koprenski i Kaluđerski vodopadi. 

Pećinska crkva

Među brojnim svetinjama izdvajamo crkvu Sv. Petra i Pavla (selo Rsovci) s freskom “ćelavog Isusa” ili “Isusa mladenca”. U Pirotu su i bogomolje Sveti Đorđe u Temskoj (sagradili rođaci Cara Dušana u XIV veku), Sveti Jovan Bogoslov ili Poganovo (sagrađen u XIV, a oslikan vek kasnije), Presvete Bogorodice ili Sukovski manastir (XIX v.) i još mnoge druge zbog kojih grad zovu Mali Jerusalim. 

Ćilimarstvo

Nadaleko poznati pirotski ćilimi prave se od vune, s raznim ukrasima na vertikalnom razboju, a preovlađuje crvena boja.  ima tradiciju dugu…Dame…

Momčilov grad 

Kale, Momčilov i Pirotski grad nazivi su iste tvrđave iz XIV veka. Grad je podigao vojvoda Momčilo za vreme vladavine kneza Lazara ovim prostorima, a utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi do prve polovine XX veka.. 

Kuća iz “Ivkove slave”

U kući trgovca Hriste Jovanovića, poznatijeg kao Mali Rista, smešten je muzej Ponišavlja gde su snimani filmovi “Zona Zamfirova” i “Ivkova slava”. Uz lepu priču kustosa saznaćete sve o životu i običajima s kraja XIX veka.

Zavojsko jezero

Zavojsko jezero prebogato ribom, u srcu Stare planine, idealno je mesto za izlete, kupanje, šetnje… U blizini se nalazi kameno selo Gostuša, a pogled na jezero je najlepši s vidikovca Kozja stena.

 

Remek dela prirode 

Brojne reke izbrazdale su Staru planinu i usekle klisure i kanjone od kojih su neki prava remek dela. Predlažemo Rosomačke lonce ili Slavinjsko grlo i kanjon Temštice, kojeg zovu “Mali Kolorado”.

Kako stići:

Koordinate: 43°09′07″ SGŠ, 22°35′06″ IGD
Pirot – Gradina (granica sa Bugarskom ) 30 km/ Horgoš (granica sa Mađarskom) 500 km
Beograd – Pirot 305 km
Pirot – Stara plnina 50 km/ Temska 15 km/ Rosomački lonci oko 30 km/ Sukovsko jezero 15 km/ Kanjon Jerme 30 km/ Dojkinci 38 km/ Rsovci 22 km/ Kozja stena 15 km/ manastir Poganovo 27 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here