EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Na mostu preko Save kod Sremske Rače, gde su 1995. godine prošle kolone prognanog naroda iz Krajine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručili su da se stradanja neće ponoviti i da srpski narod neće nestati kako su to priželjkivali planeri svih genocida i pogroma tokom celog 20. veka.

– Narode srpski, ne zaboravi da više niko u Evropi i svetu ne govori o genocidu u NDH. Srpski gradovi i sela opusteli su i Srbi su im krivi za sve. Ta matrica je postavljena, teško ćemo je danas i sutra izmeniti, ali imamo obavezu prema našoj deci da im istinom otvorimo oči – naveo je predsednik Vučić i dodao da su Srbija i Srpska uspele da kažu “ne” lažima i da poruče da Srbija živi i da neće nestati, niti nositi žig sramote koji joj nemaću.

Vučić je rekao da Srbija želi pomirenje, ali poniženje nikada, i da samo traži i da se pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

Nećemo zaboraviti

– Mi smo imali snage, kada god su Srbi negde nešto učinili, da to ne sakrivamo. Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba – poručio je Vučić.

On je istakao da više neće biti “Oluja” protiv srpskog naroda i da se Srbija i RS neće više svađati.

Predsednik Srbije istakao je da je u Hrvatskoj broj Srba sveden na statističku grešku i da je pitanje zašto drugi o tome ćute i traže isto od našeg naroda i zapitao se zar ne bi trebalo da pravda bude ista za sve. Vučić je zaključio da je krvi bilo dosta, a da nam pamćenje omogućuje da cenimo život i ne trošimo ga olako.

– Dok žive Srbija i Srpska, zločin nad krajiškim narodom ne sme i neće biti zaboravljen – poručio je predsednik Srbije.

Slobodni u Srbiji i Srpskoj

Dodik je istakao da srpski narod danas ima svoju slobodu u Republici Srpskoj i Srbiji.

– Naša osveta je što smo i danas zajedno iznad Save, koja je grobnica koliko i reka – kazao je Dodik koji je podsetio na zločine ustaša nad srpskim narodom u NDH i rekao da je “Oluja” izvedena uz blagoslov velikih sila kao konačan deo procesa progona Srba, što se nije ni skrivalo.

Dodik je pitao kako Hrvatska može da obeležava kao važan dan to što je proterano 250.000 Srba i kako neko može to da slavi. On je ukazao da srpskom narodu u Hrvatskoj nije vraćena imovina i da se zabranjuje ćirilica, ta zapitao da li je to neki novi evropski standard.

– Još se od Srba traži da to slave. Pustite nas da u miru da tugujemo i nemojte nas ponižavati. Jer srpski narod neće nestati. On ljubi slobodu za koju je stradao vekovima – poručio je Dodik.

Izvinjenje Krajišnicima

Predsednik Vučić izvinio se Srbima Krajišnicima jer je Srbija 1995. “ne samo podigla belu zastavu, nego sramno ćutala” i “nije im dala da idu traktorima kroz centar Beograda”.

– Izvinite, Krajišnici i beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za svoju Srbiju – rekao je predsednik i kazao da Krajišnici danas doprinose razvoju i napretku Srbije.

Zajedno i u tuzi

Predsednik Vučić istakao je da od 2014. godine Srbija i Srpska zajednički obeležavaju stradanja svog naroda.

– Na tu činjenicu veoma sam ponosan. Predsednik Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan narod razumeo značaj te ideje – poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Budimo ujedinjeni

Patrijarh srpski, Njegova svetost gospodin Irinej, služio je pomen svim stradalim Srbima u “Oluji”. On je rekao da je jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u Hrvatskoj to što su to bili Srbi i pravoslavni po veri.

– Tu, da je nazovemo krivicom, srpski narod platio je hiljadama nevinih žrtava – rekao je Patrijarh Irinej.

On je istakao da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, nažalost, plaća i danas.

– Svim žrtvama velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužili. I neka nam Gospod pomogne da se ujedinimo jer kao mali narod možemo samo tako opstati – poručio je patrijarh Irinej.