Youtube/Kosovo Online
Pozdrav Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija

Svi s pažnjom prate susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u Beloj kući, koji bi trebalo da rezultira potpisivanjem sporazuma, a predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković misli da zna šta će se naći u njemu.

Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, saopštila je Bela kuća, a mediji već uveliko spekulišu o sporazumu koji će biti potpisan i spornoj tački 10 koja se pojavila u prvoj rundi susreta Beograda i Prištine u Beloj kući.

– Suviše je Amerika velika da bi dozvolila da Vučić i Hoti dođu u Vašington i da bude nekih neplaniranih i nedogovorenih izletanja – objasnila je Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova.

Kaže da je sve već do detalja dogovoreno, tako da ne treba očekivati “iznenađenja”.

– Očekujem da će Vučić i Hoti danas da se pojave s Trampom, da će potpisati dokument koji će imati neke tri tačke. Prva će se odnositi na ono što gospodin Grenel uspešno radi, a to je potpisivanje još u Berlinu sporazuma oko zajedničkog vazdušnog saobraćaja i ostale infrastrukture. Drugi deo o velikim ulaganjima Amerike u Kosovo i Srbiju. A treća tačka mislim da će da bude obavezivanje Srbije i Kosova da će međusobno vrlo blisko sarađivati i štititi manjine – kaže Trajković.

Po njenim rečima, to znači prepoznavanje ili početak prepoznavanja KiM kao države unutar države Srbije.

– To je to suštinski. I to prepoznavanje i dalja realizacija pravno obavezujućeg sporazuma će se najverovatnije završavati u Briselu. Amerikanci su vrlo studiozni kad prave dokument. Ako kažu poštovanje manjina, oni misle i na Srbe na Kosovu, na Albance na jugu centralne Srbije, ali dugoročno i na ostale manjine u Srbiji. To se odnosi i na Rašku, ali može i na Vojvodinu i Mađare – ukazala je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here