commons.wikimedia/Ninanuri

Putovanje u doba pandemije Covid-19, zbog brojnih restrikcija koje su zemlje širom sveta uvele kako bi sprečile unošenja infekcije, otežano je, a za državljane Srbije turistički i nemoguće u mnoge države, ali kada postoji opravdani, od strane nadležnih prihvaćen razlog, moguć je put bez većih prepreka.

Tako je, naime, putovanje od Srbije do Beča za srpske državljane sa boravkom u Austriji, i pored zatvaranja Mađarske za turiste, moguće bez zastoja i većih kontrola. Zbog restrikcija nema gužvi na graničnim prelazima, pa tako ni dužih zadržavanja.

Nakon pasoške kontrole na izlazu iz Srbije, na mađarskoj međi granična policija kontroliše samo pasoš i boravišnu dozvolu, odnosno razlog za putovanje, a u isto vreme sprovodi se i carinska kontrola.

Ko nema valjani razlog za putovanje u neku zapadnoevropsku zemlju može biti i vraćen sa mađarske granice, što nije retkost. Međutim, svi koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU bez ikakvih problema, i bez zdravstvenih kontrola, prolaze mađarski prelaz Horgoš.

Za tranzitni saobraćaj mađarske vlasti odredile su posebna odmarališta, odnosno pumpe, koje su specijalno označene, i samo je na tim pumpama moguće stati, napuniti gorivo, kupiti nešto ili se odmoriti. Svako odstupanje od tog pravila, kao i za tranzit zacrtane rute, može skupo da košta.

Na austrijskoj granici, na kontrolnom punktu, uspostavljenom još tokom migrantske krize, na nekadašnjem prelazu Nikelsdorf, stoje policajci i jedan vojnik. Na prelazu se zaustavljaju vozila i vojno lice pita putnike odakle dolaze.

Ako dolaze iz zemalja koje su, prema Ministarstvu inostranih poslova Austrije, rizični regioni, kao što su sve države Zapadnog Balkana, onda se postavlja pitanje da li putnici imaju negativan PCR test.

Ko ima test sa sobom daje ga samo na uvid vojniku, a ko ga nema, mora zastati i popuniti formular sa svim svojim podacima, posebno onim koji se tiču boravka u Austriji. Ti podaci se potom prosleđuju nadležnoj opštini koja kontroliše da li se lice pridržava meri karantina koja je određena do testiranja na koronavirus.

Naime, vlada Austrije uvela je obavezu testiranja u roku od 48 sati, a do dobijanja negativnog rezultata testa lice mora ostati u karantinu.

Svako kršenje karantina može koštati do 1.450 evra, a ako je lice zaraženo koronavirusom, pored novčane kazne može i krivično da odgovara. Ko ima sa sobom PCR test, bez većeg zadržavanja nastavlja put do željene destinacije u Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here