EPA/Andrej Čukić

Kosovo i Srbija potpisali su u Beloj kući sporazum o ekonomskoj normalizaciji od 16 tačaka, koji ne sadrži priznanje kao glavni element, iako su to neprestano najavljivali premijer Hoti i predsednik Tači, a stručnjaci kažu da je opsednutost Kosova priznavanjem Srbije donela više štete nego koristi zbog upornih ustupaka, piše Koha.

Bilo koji sporazum i obaveza između Kosova i Srbije smatraju se istorijskim čak i kada se kosovska strana složila da ukloni „Republiku“ u dokumentu, navodi se u tekstu pod naslovom “Kosovo između istorije i “istorije”, i dodaje da one sporazume i trenutke koji se zaista smatraju istorijskim za Kosovo, poput Rambujea i Ahtisarijevog predloga za nadgledanu nezavisnost – Srbija nije potpisala.

Istoričari i poznavaoci, piše Koha, kažu da je “istorijski“ element dat sporazumima koji su neprekidno uzimali delove suvereniteta zemlje, omogućavajući Srbiji da ojača svoju poziciju u odnosu na Kosovo na međunarodnoj sceni.

Dogovor koji je ignorisao srž problema

Kosovo i Srbija potpisali su u petak u Beloj kući sporazum o ekonomskoj normalizaciji od 16 tačaka. Predsednik Tramp i kosovska delegacija nazvali su ga istorijskim, iako ne sadrži glavni element koji su premijer Hoti i predsednik Tači više puta proklamovali. A nije potpisan ni u Ružičnjaku koji je sinonim za istorijske poslove, a što je američki predsednik Tramp obećao 2018. pismom ohrabrujući stranke da krenu ka mirovnom sporazumu.

Kosovska delegacija koju je predvodio Hoti odustala je od namere da sporazum sa Srbijom treba da ima „uzajamno priznanje“. Koha piše da je objavila dokumente koji dokazuju da je početni nacrt sporazuma sadržao „uzajamno priznavanje“ i naziv „Republika Kosovo“, ali su uklonjeni u konačnom sporazumu.

Takođe se dodaje da su neka od pitanja recikliranje briselskih sporazuma, poput onog o energetici ili otvaranja zajedničkog punkta u Merdaru.

Samo SAD mogu da rešavaju pitanja

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi kaže za Kohu da je u Vašingtonu potpisano pismo o obavezi koje je sastavila administracija predsednika Trampa. Prema njegovim rečima, ne bavimo se klasičnim ugovorima.

– Pismo obaveze u Vašingtonu pred američkim predsednikom, koje su potpisali predsednik Srbije i kosovski premijer, važan je politički događaj, koji je istakao ono što je već poznato, da kosovsko-srpski odnosi, bez obzira koliko nedavno bili degradirani bilo neodgovornim pristupom kosovske političke klase normalizaciji sa Srbijom da bi se to pretvorilo u uslugu Srbije, bilo poznatim igrama Beograda da dijalog sa Kosovom pretvori u adut za vraćanje nekih davno izgubljenih pozicija, mogu da se stave na kolosek geopolitičkih i geostrateških interesa Zapada samo kada Bela kuća to uzme u svoje ruke – rekao je Budžovi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here