EPA-EFE/JOEL CARRETT
Gledis Beredžiklijan

Velika korupcijska afera potresa i Vladu Novog Južnog Velsa. U centru slučaja potpuno neočekivano našla se premijerka Gledis Beredžiklijan, koja je na ispitivanju pred Nezavisnom antikorupcijskom komisijom (ICAC) priznala da je skoro pet godina bila u “bliskoj vezi” s doskorašnjim poslanikom u Parlamentu NJV Derilom Megvajerom, koji se nalazi pod istragom zbog mogućih malverzacija sa kupovinom zemljišta za aerodrom u Zapadnom Sidneju.

Megvajer se našao na udaru ICAC i zbog sumnji da je koristio politički položaj za poslovnu dobit, kao i za nuđenje usluga dobavljanja viza za Australiju kineskim poslovnim partnerima. Ipak, slučaj aerodroma u Bedžerisu kriku, kao i saznanja o velikim ličnim i poslovnim dugovima Megvajera uvukli su premijerku u čitavu aferu.

Na saslušanju su pušteni snimci telefonskih razgovora Megvajera i Beredžiklijanove, u kojima joj on govori da duguje 670.000 dolara na ime kredita za kuću, kao i da je njegov biznis u dugovima od preko 1,5 miliona dolara. Takođe, Megvajer je govorio premijerki o poslovnim vezama s Kinom, kao i o ideji lobiranja u korist bogate investitorke Luiz Voterhaus koja poseduje hektare zemlje u Bedžeris kriku, nedaleko od mesta na kojem se gradi aerodrom.

– Ne moram da znam baš sve o tome – čulo se kako Beredžiklijan govori Megvajeru.

Na pitanje istražitelja da li je želela da što manje zna kako ne bi morala da reaguje po dužnosti, premijerka je kazala da to nije bio slučaj i da bi sigurno obavestila državne organe da je nešto bilo sporno. Beredžiklijan je dodala i da je nakon raskida veze s Megvajerom ostala u prijateljskim odnosima “jer se on nalazio na mračnom mestu i izgubio je sve što je imao”.

Na pitanja novinara posle saslušanja, Beredžiklijan je rekla da ne namerava da podnese ostavku na mesto premijera.

– Jesam zabrljala na privatnom planu. Da sam znala šta se zapravo dešava sigurno bih postupila drugačije. Ali, ne razmišljam da podnesem ostavku jer kao premijer nisam uradila ništa pogrešno – rekla je ona.

Ipak, kako piše list “Gardijan”, njen integritet, kao i sposobnost donošenja odluka u kritičnim situacijama sada su pod znakom pitanja. Takođe, u Vladi NSW postoji nekoliko ministara koji su još od izbora 2019. spremni da zgrabe njenu poziciju, ali do sada to nisu mogli da urade jer premijerka nije imala apsolutno nijednu mrlju u biografiji. Sada je, ipak, drugačije, pa deo medija već piše da su joj premijerski dani odbrojani…

Naklonjena srpskoj zajednici

Premijerka Gledis Beredžiklijan potiče iz porodice jermenskih emigranata, koji su se doselili u Sidnej šezdesetih. Rođena je 1970. u Menliju, na severnim obalama Sidneja i sve do pete godine govorila je samo jermenski jezik, a do danas je ostala aktivna u jermenskoj etničkoj zajednici.

Srpskoj zajednici je poznata kao osoba koja je oduvek prijateljski nastrojena prema našem narodu i uvek je pružala podršku aktivnostima naše zajednice, pre svega negovanju srpske kulture i jezika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here