Đ. Janković
Sramota: Nema spasa za Stepenice znanja posle ovog nedela

Lozničani neće poslednjeg dana novembra ozvaničiti završetak oslikavanja Stepenica znanja pošto su se one našle na meti vandala. Nepoznata osoba (ili više njih) gotovo završen mural je išarala crnom bojom koja ne može da se ukloni i praktično upropastila nešto po čemu je Loznica trebalo da bude jedinstvena.

Prema rečima Bojana Lučića, koordinatora Omladinskog centra, tokom oslikavanja se dešavalo da zaštitne ograde budu oborene, celofan kojim je pokrivan mural pocepan, ali niko nije mogao očekivati da će nekome ovako nešto pasti na pamet.

Na predlog Tima za budućnost Loznice, u saradnji sa lozničkom Kancelarijom za mlade i umetničkom radionicom Mašta bašta, urađen je projekat Stepenice znanja. Odobren je na konkursu Šta nam teško, Ministarstva omladine i sporta, a slikanje na delu stepenica ka Osnovnoj školi “Ante Bogićević” povereno je ovdašnjem likovnom umetniku Admiru Polovinu Akiju.

– Na oslikanim stepenicama su naslovne strane knjiga, dok su na bočnim delovima stepenika na ćirilici ispisana imena pisaca i naslovi štiva koja su deo đačke lektire. Tu su Andrićeva “Na Drini ćuprija”, Vukov “Srpski rječnik”, “Koreni” Dobrice Ćosića, “Seobe” Miloša Crnjanskog, Ćopićevi “Orlovi rano lete” i još neke, a posao je bio skoro završen – priča Lučić.

Nažalost, dodaje on, neko je učinio ovo nedelo, muralu nema spasa, pa su morali da prekinu projekat.

Bilo je predviđeno da stepenice posle oslikavanja budu prelakirane kako bi trajale što duže i bile održavane jednostavnim pranjem, ali neko je imao drugačiji plan i želju, i uspeo da uništi tuđi trud, rad i jednu lepu ideju.

Policija na potezu

Bojan Lučić objašnjava da su ovim stepenicama želeli ne samo da ulepšaju jedan deo grada koji je veoma frekventan, već i da podsete na dela najpoznatijih srpskih književnika i promovišu ćirilicu.

– O ovome što se desilo obavestili smo policiju i nadam se da će pronaći počinioce – rekao je Lučić.