pixabay.com

Psi mogu da osete strah, a nedavnim istraživanjem je otkriveno da mogu nanjušiti i koliko je neko loša osoba, piše Good.

Tim koji je predvodio profesor Akiko Takaoka iz Japana otkrio je kako psi brzo shvate treba li nekom čoveku verovati ili ne.

Istraživanje koje su sproveli uključilo je “varanje” pasa. Naime, ljudi su već odavno otkrili kako će pas, ako mu pokažete na neki objekat, dotrčati do njega. Stoga su naučnici koristili ovu informaciju u svom istraživanju – jedan čovek bi psima pokazivao kutiju koja je bila napunjena hranom.

Psi su spremno trčali do njega. Zatim bi im pokazao praznu kutiju. Psi su takođe trčali do njega, ali bi onda otkrili da nema hrane u njemu.

Treći put, kada bi im pokazao kutiju s hranom, psi nisu otišli do nje. Znali su kako čoveku koji im pokazuje kutije, sa hranom ili bez nje, ne treba verovati na temelju prethodnog iskustva. Taj eksperiment dokazuje da psi mogu prepoznati nekog ko vara i da nisu tako naivni.

– Drugim rečima, ako lažete psa, on će formirati mišljenje o vašem ponašanju, te vam neće verovati. Psi imaju sofisticiraniju inteligenciju nego što mislimo. Ta društvena inteligencija selektivno je kod njih evoluirala kroz dugu životnu istoriju suživota s ljudima – kaže profesor Takaoka, piše petmagazine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here