pixabay.com

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) čestitao je Dan državnosti Srbima širom sveta, ističući da se proslavlja uz sećanje na velike žrtve predaka za slobodu pre više od 185 godina.

– Ovaj praznik bio je u istoriji obeležen velikim susretima i prijemima kako u Srbiji, tako i širom sveta gde su Srbi prisutni. Nažalost, u ova “drugačija” vremena, kada nam velike proslave nisu dozvoljene, smatramo da je posebno važno da pomenemo, ne zaboravimo i na svoj način “intimno” proslavimo naš veliki praznik, da ga čestitamo jedni drugima i ukažemo u ovom globalnom svetu na važnost očuvanja naše državnosti, našeg jezika i identiteta – ističe Aleksandar – Saša Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

On navodi da je obeležavanje Sretenja svojevrstan podsetnik koji nam potvrđuje ko smo i koliko smo potrebni jedni drugima gde god se nalazili u ovom vremenu prekrajanja istorije. Stanković je podsetio i na video koji je snimljen kao čestitka Srbima širom sveta, o čemu su “Vesti” već pisale.