Tanjug
Patrijarh Porfirije

Novi poglavar SPC, 46. po redu, Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva – panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

U Sabornoj crkvi sveta arhijerejska Liturgija počela je jutros u 9 časova, a služili su članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve i načlastvuje joj novoizabrani patrijarh Porfirije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 10.30 časova u Sabornu crkvu. Sa predsednikom Vučićem došao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U Sabornu crkvu pre toga došli su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar policije u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, direktor BIA Bratislav Gašić.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević, kao i beogradski muftija Mustafa Jusufspahić i nadbiskup Stanislav Hočevar.

Liturgiji su prisustvovali i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ”personom non grata” u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

Ispred Saborne crkve bili su prisutni vernici, kao i veliki broj medijskih ekipa.

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, najavljeno je ranije iz SPC.

Novi, 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je na tom mestu nasledio preminulog patrijarha Irineja, izabran je juče na izbornom Saboru koji je održan u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here