pixabay.com

Svaki ljubimac je velika sreća, ali i velika obaveza. Tako je i sa mačkama. Kako biste vašu mačku učinili srećnom, važno je znati šta treba da radite i šta nikad ne biste smeli da radite vašem ljubimcu.

U nastavku donosimo popis stvari koje nikad ne bi trebalo da radite vašoj mački ako želite da bude srećna u vašoj blizini.

Nikad nemojte pušiti u blizini mačke

Svi znamo da je pasivno pušenje štetno za ljude, a isto vredi i za mačke. Morate da izbegavate izlaganje mačke dimu cigareta po svaku cenu. Pušite napolju ili u prostoriji u kojoj mačka ne boravi. Dim cigareta predstavlja dva problema mačkama. Ne samo da je štetno ako ga udahnu, već im takođe prekriva krzno otrovnim ostacima koje unose dok se čiste.

Nemojte hraniti mačku hranom koja nije za nju

Ljudske grickalice nikad nemojte da delite sa svojom mačkom. Neke od njih su štetne, poput čokolade, a drugi su prazne kalorije koje vašoj mački jednostavno nisu potrebne. Ako želite da usrećite svoju mačku, postoji mnogo prikladnih, zdravih poslastica za mačke koje možete odabrati ili im sami pripremite komadiće ukusne piletine.

Nikad nemojte uskratiti mački vašu pažnju

Suprotno uvreženom mišljenju, mačke nisu asocijalna bića. Društvene su i vole ljudsku interakciju. Komunicirajte sa mačkom nekoliko puta dnevno i redovno vežbajte sa njom kroz igru, pogotovo ako je reč o kućnoj mački. Njima je potrebna mentalna stimulacija kako biste sprečili da im postane dosadno, što dovodi do problema u ponašanju.

Mačku nemojte kažnjavati ili vikati na nju

Pokušajte da ne izgubite živce sa mačkom koliko god to ponekad bilo teško. Mačka će se jednostavno preplašiti ako vičete i neće to povezati sa vašim neodobravanjem njenih postupaka. Međutim, doživeće stres i izgubiti poverenje u vas. Nikad fizički ne kažnjavajte mačku. Neće vas razumeti i mogli biste da je povredite. Ako mačka grize, nemojte je kažnjavati nego pokušajte da shvatite šta je dovelo do toga i pronađite pozitivan način da je sprečite u tome u budućnosti.

Nemojte mačku voditi kod veterinara samo kad je bolesna

Mnogi ljudi misle da mačka mora da poseti veterinara samo kad je očito bolesna ili je boli. Činjenica je da bi svaka mačka trebalo barem jednom godišnje da ide kod veterinara. Svake godine mačka bi trebalo da dobije redovno vakcinu kako bi se sprečio niz zaraznih bolesti, čak i ako mačka boravi u zatvorenom. Na godišnjem pregledu veterinar može da proceni celokupno zdravlje vaše mačke, da proveri srce, zube i propiše lečenje za sprečavanje parazita poput buva i glista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here