Tanjug
ZADOVOLjAN TEMPOM RADOVA: Vučić na gradilištu puta Lajkovac-Iverak

Brza saobraćajnica Lajkovac-Iverak, koja krak “Miloša Velikog” treba da produži do Valjeva, veoma je važna za taj grad i ceo kraj, koji će oživeti, poručio je Aleksandar Vučić. Obilazeći gradilište na ovoj deonici, predsednik Srbije zahvalio je kineskim partnerima što će ova saobraćajnica sa četiri trake, kako su mu rekli, biti završena i pre ugovorenog roka.

– Tamo od 1945. su govorili da im je ovaj put san. Mi to sada uspevamo da rešimo – rekao je Vučić i najavio nove investicije u valjevski kraj.

– Mislim da ono što decenijama nije ulagano u Valjevo, biće u naredne dve do tri godine. Dovođenje gasovoda, snabdevanje valjevskih naselja gasom, kanalizacija i tri prečistača, to je potpuno drugi život. Uz sve to, gradićemo i novu halu, a nadam se da ćemo moći da uradimo drugu fazu rekonstrukcije valjevske bolnice. Govorimo o velikom novcu koji će država da ulaže u valjevski kraj – naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti potpisan ugovor o izgradnji nemačke fabrike u Valjevu, gde će prosečna plata biti oko 1.000 evra. Istovremeno, kako je naglasio Vučić, ulaže se i u ceo region.

– Radimo put Krčmare-Divčibare za 15 dana. Reč je o 12,5 kilometara, a vrednost radova je 3,5 miliona evra. Radimo gasifikaciju i prečistače voda –

rekao je predsednik Srbije i pohvalio kineske izvođače radova za angažman na brzoj saobraćajnici od Lajkovca do Iverka.

– Da nije korektnosti kineskih partnera, mi bismo se mnogo više mučili. Mnogo lepo vi ovo radite. Veoma cenimo vaše napore. Želimo vam mnogo uspeha. Ja planiram da se u decembru 2022. godine vozim ovom brzom saobraćajnicom do Valjeva i Divčibara – rekao je Vučić i još jednom zahvalio kineskoj ambasadorki Čen Bo, koja je zajedno sa njim obišla gradilište.

– Već ste čuli da će projekat biti završen pre ugovorenog roka. Infrastruktura ima ogroman značaj za standard i bolji život ljudi. Drago mi je da kineske kompanije mogu da podele svoje iskustvo sa srpskim partnerima i doprinesu razvoju Srbije – poručila je ambasadorka Kine u Srbiji.

Izvođačima iz njene zemlje biće poveren još jedan kapitalan posao, a reč je o auto-putu Beograd-Zrenjanin. Vučić je pozvao Kineze da se pripreme, jer će projekat vrlo brzo biti pripremljen.

– Tim auto-putem bismo uvezali celu Bačku i Banat. Država će biti spremna za razgovore sa kineskim izvođačem do kraja godine, a već u 2022. mogli da krenu radovi – najavio je Vučić.

Ne može sve da se zatvori

Odgovarajući na pitanje o epidemiološkim merama, Vučić je rekao da mora da se nađe mera, ali i da se izborimo za normalnost kako svi ne bi “otišli u ludost da pričaju o elektromagnetnim talasima i bacanju otrova iz helikoptera.

– Razumem lekare i epidemiologe, koji traže najoštrije mere, ali neko mora da radi i gradi puteve. Lako je reći zatvorite sve. Međutim, država mora da radi i naplaćuje poreze, jer ona građanima plaća mnogo novca – rekao je predsednik Srbije.