Tanjug
Dan sećanja: Program u Kombank dvorani

Srbija je danas mnogo snažnija nego 1999, sa neuporedivo jačom ekonomijom i vojskom i više nikad neće doći u situaciju da joj neko ubija decu, ruši zemlju i proteruje narod, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj akademiji povodom 22 godine od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

– Hoćemo da ostanemo slobodni, da odlučujemo o svojoj sudbini, i da nam niko više ne oduzme sve, a ne da ništa. A ništa je ideja nekih velikih i moćnih i onih koji im služe da nas Kosovo prizna ne bi li mi priznali Kosovo. Ne treba nam to priznanje i nećete dobiti gaženje po našim žrtvama, prošlosti i budućnosti, već odgovor razumnih i odgovornih ljudi. Treba nam kompromis – poručio je Vučić.

Pobedili iskušenja: Aleksandar Vučić

Lekcija iz časti

Koliko god analizirali i kritični bili prema tadašnjoj politici, rukovodstvu, jasno je da su SRJ i Srbija ostavljene gotovo bez izbora.

– Izbor je bio jeziv ili gubitak teritorije i ljudi ili nestanak države, morala, časti i duha. Nismo mogli da ne izgubimo, jer je 19 velikih napalo malu zemlju, SRJ, a ta zemlja i narod održali su im čas iz onog najvažnijeg, časti, morala i ljubavi prema slobodi koju jedan narod može da oseti – naveo je Vučić istakavši da je izgubljeno mnogo, ali obraz i srpsko srce su tu da čuvaju Srbiju koja je večna i neuništiva.

Danas je to, kaže, Srbija koja stvari naziva pravim imenom, koja je okrenula leđa ratu i porazima i krenula da radi, ustala, stala na svoje noge i dobila glas, Srbija koju čak i kada joj ne veruju, slušaju je. Sposobna da raste i više nije deo problema. Srbija koja jeste i biće, baš ono rešenje koje omogućava čitavom regionu život u miru – naveo je on.

Srbija, danas, kad je u svetu i dalje mnogo više bombi nego vakcina, u region šalje vakcine. Proizvodiće ih ne samo za sebe već i za ceo Balkan.

– Srbija je danas mnogo snažnija, jedinstvena, nikome neće da preti, ali hoće da bude poštovana i da ima najbliže odnose sa svima koji su u agresiji učestvovali. Oprostili smo odavno, nećemo zaboraviti.

Vučić je naglasio da na tlu Evrope postoji Srbija snažnija nego ikad, nesalomiva, nepokolebljiva i nikada pokorena.

– Neka je večna slava žrtvama agresije NATO, živela slobodna i ponosna Srbija – zaključio je predsednik i rečima “hvala što smo zajedno, srpski duh je nesalomiv i nepobediv” obratio se predstavnicima srpskog naroda iz regiona koji su prisustvovali Danu sećanja.

Ljubav i solidarnost

Patrijarh Porfirije je obraćanje započeo citatom iz Novog zaveta “ne sudite da vam se ne sudi”, istakavši da se “u tih 78 dana pojavila kod naroda suštinska osobina našeg identiteta, hrišćanska ljubav za bližnjeg”.

– Sakupili smo se ne da sudimo, već setimo i kažemo istinu. Da se setimo svenarodno nesrećnih dana i molimo za nevine žrtve. Setimo vojnika i policajaca, div-junaka sa Košara, Paštrika nebeskih vitezova, nevinih civila stradalih od kasetnih bombi u Nišu, KiM, Crnoj Gori, u vozu u Grdeličkoj klisuri, ulicama, fabrikama i bolnicama, u televiziji, izginule dece. Da se molimo njima, jer ih je Bog upisao u knjigu večnosti.

U tih, kazao je patrijarh, 78 dana kod našeg naroda pojavile su se suštinska osobina i vrlina našeg etosa i identiteta, hrišćanska ljubav za bližnjeg.

– Delili smo sve što je bilo neophodno. Kažu da je srpski narod naročito posle 1945. izgubio hrišćanske osobine, a svedoci smo duboke hrišćanske ljubavi i solidarnosti našeg naroda tih dana, koji ispunjava božansku zapovest “ljubi bližnjeg svog”. Ta ljubav pojavljuje se ponovo u ovim mesecima stradanja od epidemije, a sada su vitezovi lekari, medicinski radnici, zaposleni u javnim službama, žene na kasama – poručio je patrijarh Porfirije.

Zločin nad zločinom

Vučić je kazao da se dogodio zločin, agresija, napad na suverenu zemlju, bez odluke UN, a da je najteža i najmučnija brojka agresije NATO jedno dete dnevno i malo više od toga.

– Ubijeno, zaustavljeno bez ikakve krivice, greha, prava na odbranu, na pravdu i život. Niko nije odgovarao za zločin nad zločinima, a objasniti to, nije moguće ni 22 godine posle. Ostala su samo, kao večni greh, imena – rekao je Vučić i pročitao imena ubijenih mališana.

Čuvamo svoje, ne diramo tuđe

– Kada nam prete velikom Albanijom i kažu da nema ništa od Zajednice srpskih opština, naše je da budemo mirni, brinemo o našem narodu na KiM, i poručimo da nismo slabi kao što smo bili i da ćemo umeti da sačuvamo svoje, ne dirajući tuđe. Molim 19 bahatih i okrutnih i albanske komšije da nam ne pretite – kazao je Vučić i založio se za kompromis.

Nema ćutanja

– Srbija je spremna da pomogne, ali ne da ćuti niti da joj građani opet budu poniženi. Pravo na to ne crpimo samo iz žrtava koje smo imali, već i iz činjenice da smo odavno prestali da gledamo druge i tražimo grešku i krivicu samo u njima, a ne ponekad i u sebi – kazao je Vučić, poručivši da Srbija radi i raste i jača sa ciljem da bude najbolja.

Razvijajmo kulturu i obrazovanje

Patrijarh ističe da država, sa njom i Crkva mora da se stara da prosvetom i kulturom uporedo sa ekonomskim razvojem sačuva identitet.

– Samo onda kada znamo ko smo i šta smo, kada govorimo svoj jezik možemo da učimo i druge jezike, da razgovaramo između sebe, da gradimo mir, ali to će onda biti garant da ćemo znati da razgovaramo i sa drugima i znati da gradimo istinske i prave odnose koji poštuju drugoga.

Molitve za nevine žrtve: Patrijarh Porfirije

Hrišćanstvo nas je održalo

– Postavlja se pitanje šta nas je održalo tokom neviđenog zla koje je nasrnulo na naš narod u toku i posle bombardovanja, albanske golgote, stradanja u Drugom svetskom ratu i šta će nas održati u epidemiji. Održali su nas hrišćanska ljubav i način života kojem su nas naučili Sveti Sava i svi sveti iz roda srpskog – naveo je patrijarh Porfirije.