pixabay.com

Za države koje muči problem “odliva mozgova”, barem neka uteha u vreme pandemije: Nemačka odavno nije evidentirala tako mali porast broja stranaca kao 2020. godine – naročito iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Stranci i dalje dolaze da žive u Nemačku i u toj zemlji ih i dalje ima veoma mnogo. Nemački zavod za statistiku je, prema podacima Centralnog registra za strance (AZR), na kraju 2020. evidentirao da u Nemačkoj živi 11,4 miliona osoba sa dokumentima neke druge države. Njihov broj se tako povećao za 204.000 osoba, što je rast od samo 1,8 odsto. Poslednji put je tako mali rast zabeležen pre deset godina.

I njihova fluktuacija se nastavlja: u godini korone pristiglo je 740.000 došljaka, a otišlo 479.000. To u ukupnom zbiru daje oko 262.000 osoba. Godine 2019. rast je iznosio čak 377.000 stranaca, što znači da se migracija u Nemačku zapravo smanjila za 31 procenat.

Najveći pad novopridošlih ne odnosi se na državljane Evropske unije: oni stižu manje ili više u istom broju. Krajem godine zabeležen je rast broja građana iz drugih država EU od 107.000 osoba, što je 2,2 odsto, dakle gotovo isto kao i 2019, u godini pre korone (2,3%).

Dolaze, makar je recesija

S druge strane, rast broja građana država koje nisu članice EU je pao sa 3,3 odsto u 2019. na 1,5 procenata u prošloj godini. Ukupno uzevši, njihov broj se povećao za 147.000 osoba, što je gotovo upola manje: minus od 44 odsto.

Statistički zavod se ne upušta u uzroke te pojave, a podacima objavljenim prošle nedelje još nije sažeta struktura onih koji dolaze i koji odlaze: njihova starost niti stručna sprema. Ipak, iznenađujuće je to da je i u godini kad je privreda zabeležila ozbiljan pad zbog pandemije, još uvek u Nemačku stizalo toliko mnogo stranaca.

Objašnjenje leži možda u izjavi potpredsednice nemačkog Ureda za migracije Andree Šumaher iz 2019. koja je tada konstatovala da sve manje ljudi dolazi u Nemačku iz humanitarnih razloga, već da su to u pre svega oni koji dolaze da rade ili da se školuju.

Jedina zanimljivost na koju ukazuju statističari jeste broj stranaca iz Kine i SAD: po prvi put nakon dugo godina više državljana tih zemalja je otišlo iz Nemačke nego što ih je došlo. Ipak, to je veoma mala grupa stranaca u Nemačkoj, a njihov broj je realno smanjen za oko 3.000 osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here