EPA-EFE/ERMAL META
Aljbin Kurti

Politički analitičar Dardan Sejdiu izjavio je da će pitanje predsednika Kosova biti rešeno danas ili u sledeća dva dana, čime će, kako kaže, konačno biti okončana kvazipolitička borba premijera Aljbina Kurtija s ciljem prikupljanja poena kod građana.

– Vladajuća koalicija ima dovoljan broj glasova za izbor predsednika, sinoć smo videli da dvoje njihovih poslanika nije bilo prisutno, očekujem da će oni doći na današnju sednicu. Smatram da je sve ovo moglo da se odradi bez velike bure, da formiramo tu poslednju instituciju i da od ponedeljka počnemo da radimo na nekim bitnijim stvarima. A ne na nekoj kvazipolitičkoj borbi, ko treba da bude na sednici, a ko ne, i da napravimo ono što najbolje znamo u ovoj zemlji, a to su dva tabora i da se oni bore ko je u pravu. Društvo ima svoje potrebe i sa njima treba da se bavi Vlada, ne sa izazivanjem fiktivne borbe koja nema smisla – kaže Sejdiu.

On ukazuje da krivce za eventualni neuspeh izbora predsednika ne treba tražiti u Demokratskom savezu Kosova.

– Demokratski savez Kosova je vreća za udaranje, šta god da uradi nije dovoljno. Oni su juče bili prisutni, troje njihovih poslanika su dali kvorum ali nisu glasali. Cela ova politička priča u poslednjih šest, sedam meseci je oko izdajnika i patriota, to su velike parole koje najbolje prolaze i taj populizam raste u poslednjih deset godina, ali njihovo ponašanje je bilo konstruktivno i oni su dali svoj maksimum – ističe Sejdiu.

Novi izbori su na pomolu ukoliko ne dođe do izbora predsednika Kosova. Ali, prema rečima Sejdiua, novi izbori su izvesniji nakon nastavka dijaloga sa Srbijom, kada će premijer Aljbin Kurti zatražiti novu podršku među građanima.

– Novi premijer Kosova nam je davno stavio do znanja da će on vladati kad ima totalnu kontrolu nad parlamentom, vidimo da on trenutno nema tu kontrolu, ali zato ima veliku podršku glasača. Očekujem da će dijalog sa Srbijom negde oko avgusta ili septembra biti intenzivniji i očekujem da će premijer tražiti novu podršku naroda. Kako ćemo doći do tih izbora to je veliko pitanje, ali ishod cele te priče oko dijaloga biće novi izbori i nada premijera da će dobiti veću podršku nego što je ima sada i onda će imati apsolutnu kontrolu. To je moje čitanje ponašanja gospodina Kurtija u poslednje dve godine. Taj scenario će da gura napred jer mu podrška u narodu daje to pravo, u smislu političkog manevrisanja i taktiziranja, pokušaće da to kapitalizuje što više u kontekstu dijaloga – zaključuje Sejdiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here