Pixabay.com

Ugriz zmije za pse može biti vrlo opasan, u nekim slučajevima smrtonosan ako zmija ima otrov, i zbog toga je vrlo važno brzo delovati i primeniti tehnike prve pomoći.

Ako zmija ugrize psa hitan odlazak veterinaru se podrazumeva, ali jednako važno je psu pružiti prvu pomoć koja podrazumeva imobilizaciju odnosno podvezivanje noge 5 do 10 cm iznad mesta ugriza. Tako ćete usporiti širenje otrova.

Takođe, važno je da pas nakon ugriza miruje.

Jednostavno ga uzmete u naručje i prisilite da miruje. Kod uzimanja u naručje pazite da psa ne okrećete “naopako” kao malu bebu, već da su mu noge prema tlu, dakle da je u položaju kao da stoji na tlu.

Kod velikih pasa nastojte da organizujete transport do prvog veterinara (improvizovani ležaj kao za čoveka), jer nikako nije dobro da pas posle ugriza hoda.

“Životinju treba umiriti. Jasno je da se zbog jakog bola pri ugrizu javlja osećaj straha i panike pa nastojte biti smireni kako biste na prijatelja preneli pozitivne emocije, a ne sopstveni strah”, navode veterinari.

Uz ugriz za nogu zmije pse često grizu i za njušku. U tom slučaju podvezivanje je nemoguće, ali isto treba nastojati da životinja miruje.

Idite kod veterinara za najviše dva sata, inače pas može izgubiti ud, pa čak i život.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here