pixabay.com

Vlasnici pasa retko žele da nerviraju svoje ljubimce. Ali, nažalost, mnogi vlasnici ni ne znajući izlažu svoje pse gotovo svakodnevno stvarima koje životinje ne vole, piše nemačka novinska agencija dpa.

Na primer, ne bi uvek trebalo da smatrate dobrim znakom što pas zatvara oči kad ga tapšate po glavi. To nije znak da uživa u trenutku – nego verovatno zatvara oči kako bi se zaštitio. U većini slučajeva vaš pas će takve vrste iritacije “prećutati” ili će pokušati da govorom tela pošalje diskretne signale da baš ne uživa.

Na nesreću mnogi od nas to ne uoče. No, stručnjaci za dobrobit životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa.

Duvanje u nos ili uši psa

Vlasnicima pasa nekad se čini zabavno da duvaju u njušku psa kako bi videli “simaptične” izraze. Međutim, našim četvoronožnim prijateljima to je sve pre nego zabavno. Osećaju se nelagodno zbog tog čudnog ponašanja i počeće da se povlače i izbegavaju vašu blizinu.

Gledanje netremice

To je za psa preteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbegavati dugo gledanje u oči.

Zagrljaji

To se može činiti kao izraz ljubavi, ali u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zevati, polizati njušku ili potisnuti uši unatrag kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite u stisku.

Izuzeci u ponašanju

Kao životinja čopora pas ceni jasna pravila i ne razume izuzetke. Na primer, ako im nikad ne dozvoljavate na kauč, ali to učinite kad ste bolesni – zbunjujete ih. Doslednost je važna.

Šetnja istim putem

To će psu postati dosadno posebno ako ne sme da zastajkuje i njuška okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i veštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here