Tanjug
Evropska unija

Briselski sporazum je prelomna tačka, u kojoj je Srbija prešla iz defanzivne pozicije u ofanzivnu, rekao je predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić i dodao da je taj sporazum uticao na mnoge promene u spoljnoj politici, odnosno poziciji stranih faktora prema Srbiji.

– Tu se Srbija pokazala kao konstruktivan, odgovoran partner, koji ono što dogovori poštuje i ispunjava, čak i kad je teško i kad nije lako razumljivo šta su sve te ideje i zašto bi Srbija trebalo da pravi određene ustupke – rekao je Miletić.

Sa druge strane, smatra on, pokazalo se da je Briselski sporazum onaj diplomatski instrument koji je omogućio mnogo širi manevarski prostor Srbiji.

– Sporazum je, takođe, pokazao da nemamo onu drugu stranu kao pregovaračku, da su Albanci sa prostora Kosova i Metohije neodgovorni i da od njih ne možete da očekujete konstruktivno delovanje i razmišljanje o širem kontektstu jačanja bezbednosnih pozicija regiona, smirivanju tenzija i traženju načina kako da region izađe iz sveopšte krize, pre svega u ekonomskom smislu – ocenjuje Miletić.

On smatra da je Evropska unija “tigar od papira koji nema instrumente kako da dovede u red Albance”.

– EU kao medijator nije položila ispit i malo šta može da zahteva dalje od Srbije, dok ne realizuje ono što je bila njena primarna odgovornost, a vezano je za Briselski sporazum i njegovu implementaciju. To znači Zajednicu srpskih opština. Nije dovoljno razgovarati ako nemate mehanizme kako ćete implementirati dogovoreno. Šta dalje dogovarati i kako imati kredibilitet ako osam godina prođe od jedne jedine stavke koja je dogovorena, a nije ništa urađeno – pita Miletić.

On je ukazao da se poverenje teško stiče, a lako gubi, ukazujući da je malo šta urađeno na jačanju uzajamnog poverenja. Nije urađeno ništa sa albanske strane, a vrlo malo i sa evropske.

– Važno bi bilo da se ponašaju daleko odgovornije, realinije, da ne srljaju u kojekakve optimistične izjave, gde zasnivaju sve na tome što će pritisnuti Srbiju i kroz taj pritisak smatraju da će nešto rešiti. To je vreme prošlo, treba da budu objektivni, pragmatični, logični inače gube sve više legitimitet ne samo u pregovaračkom procesu, nego i generalno u srpskom javnom mnenju. Tako nemušto i neodgovorno ponašanje često je kontraproduktivno – zaključio je Miletić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here