pixabay.com

Otpravnica poslova ambasade Kosova u Jerusalimu Ines Demiri rekla je da je priznanje od Izraela veoma važno jer pomaže međunarodnom položaju Kosova i njegovoj integraciji u međunarodne organizacije.

– Priznanje Izraela je veoma važno i razbija sve tabue koje su izgradili oni koji ne priznaju Kosovo. Priznanje Izraela je jedno od najvećih dostignuća zahvaljujući doživotnom savezniku, Sjedinjenim Državama, ali i opredeljenju kosovskih lidera da ispune obavezu (za otvaranje ambasade u Jerusalimu) prilikom potpisivanja sporazuma u Vašingtonu u septembru prošle godine – rekla je Demiri.

Odluku Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu osudili su mnogi međunarodni akteri, uključujući i Evropsku uniju. Nedavno su i Palestina, ali i neke zemlje Arapske lige i Turska pozvale kosovske lidere “da povuku ambasadu, jer je ta odluka, kako je navedeno, bila neodgovorna”.

Demiri je rekla da Kosovo i Turska imaju dobre odnose i da će ostati prijatelji bez obzira na sve, ali nije dalje komentarisala negativne rekacije na otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Inače, predstavnici jevrejske zajednice u SAD zaključili su da je Kosovo ušlo u istoriju kao “prva evropska zemlja koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu”. Ovi komentari bili su deo rasprave koju je organizovala Izraelsko-američka privredna komora u Čikagu, podržana od čikaške jevrejske zajednice i albansko-američke organizacije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here