Pre šest godina na Novom Beogradu je počela nova vaterpolo priča. Formiran je klub, koji je nedavno dodatno izazvao veliko interesovanje sportske javnosti, pošto je za naredne tri godine dobio organizaciju F8 Lige šampiona.

To automatski znači da će sledeće sezone VK Novi Beograd dobiti “valjd kard” za samu završnicu. Zato klupski čelnici žele da naprave ozbiljnu ekipu, koji može da se popne na evropski vrh. Mediji su već najavili da će u Srbiji biti formiran drim-tim poput Pro Reka. Međutim, ekipa neće biti sastavljena od velikog broja stranaca poput italijanskog giganta. Trener Vladimir Vujasinović ističe da su u planu pojačanja, ali je orijentacija na angažovanju domaćih asova:

– Tačno je da smo u procesu formiranja novog tima. Ipak, prerano je govoriti o tome ko će igrati u novoj sezoni dok je ova u toku. Nećemo o imenima, ali radimo na tome da napravimo dobar sastav za naredne dve sezone. Stvarajući tim za naredne godine gledamo da u narednom periodu dovedemo momke koji su u najužem krugu da budu reprezentativci ne samo na OI u Tokiju, već i posle toga. Nećemo kao Pro Reko da imamo legiju stranaca od deset najboljih vaterpolista sveta. Hoćemo da dovedemo igrače koji će biti okosnica nacionalnog tima duži period. Sa svima pričamo o dugogodišnjoj saradnji na tri-četiri godine. Pravimo tim na duge staze. Sve što radimo gledamo da bude dobro za klub i nacionalnu selekciju. Imamo mnogo obaveza do kraja prvenstva tek po završetku šampionata pričaćemo o novim ugovorima. Do tada, svi poslovi u vezi sa novim transferima treba da budu gotovi, kao i ko će ostati u klubu iz sadašnjeg sastava.

Prvo ekipa, pa rezultati

Kada je reč o ciljevima za narednu sezonu, dileme nije bilo:

– Pravljenje ekipe i dobijanje organizacije fajnal-ejta je usko povezano jedno sa drugim. Normalno da su ambicije velike i da želimo da iskoristimo ovaj trenutak. Moramo da vidimo kakav tim ćemo imati. Ako sve bude kao što smo planirali, a vrlo smo blizu da to ostvarimo, onda će ambicije biti šampionske. Pokušaćemo da uzmemo odmah evropsku titulu. Da li će biti potrebno godinu dana, dve ili tri, to ne može niko da garantuje. Zavisi dosta i od konkurencije. Naredne sezone će veoma jake sastave imati Pro Reko, Breša, Barseloneta, Vašaš i Olimpijakos, ali naše ambicije su najviše. Zato i radimo sve ovo.

Za uspešno funkcionisanje kluba neophodno je imati dobar stručni kadar i mlađe kategorije. U Novom Beogradu je tome posvećena velika pažnja:

– Ovde sam već dve i po godine. Došao sam u januaru 2019. zato što mi se svidela priča o pravljenju kluba i načinu na koji to treba da izgleda. Sve se odvija kako je predviđeno. Zbog toga mi je izuzetno drago. Ova priča je bazirana na stvaranju temelja od mlađih kategorija, radu sa trenerima, pravljenju prvog i razvojnog tima. Posle dve godine borimo se za titulu u prvenstvu, igrali smo u osmini finala LEN Kupa Evrope. Naš razvojni tim Vukovi igra u Prvoj ligi. To su vaterpolisti, koji u perspektivi treba da budu deo prvog tima.

Korist i za “delfine”

Pandemija virusa korona snažno je udarila, ali je vaš klub izvukao neke pozitivne stvari iz toga?

– Dosta stvari se poklopilo. Korona virus uticao je na rad u mlađim kategorijama, ali i da domaći klubovi uspeju da vrate igrače koji su možda i premladi otišli u inostranstvo. Reč je o vaterpolistima sa šireg spiska reprezentacije. Mi smo uspeli da dovedemo Miloša Ćuka, dugogodišnjeg reprezentativca. To se dugo nije desilo da neko od reprezentativaca igra u Srbiji, ali iskoristili smo jedan specifičan trenutak. Za vreme korona virusa klubovi su bili zabrinuti kako će se celopkupna situacija odraziti na budžete i puštali su strane igrače. Domaći klubovi su to iskoristili, vratili su se neki igrači i samim tim je ojačano domaće prvenstvo. Sada se pet ekipa bori za titulu, imamo šampiona Jadranske lige, polufinalistu LEN Kupa Evrope. Nadam se da ova sezona nije slučajnost već početak lepe vaterpolo priče. verujem da ona može da donese mnogo dobrog. Ne samo u domaćem prvenstvu, već i u evropskim takmičenjima.

Od povratka najboljih srpskih vaterpolista u domaće klubove korist će imati i reprezentacija?

– Pokušaćemo da što više igrača vratimo u srpski vaterpolo. Najveći deo njih je sada kod nas. Nadam se da će se mnogi vratiti i u Šabac, Radnički, Crvenu zvezdu i Partizan. Kada imamo sve te momke ovde u zemlji mnogo je lakši rad u reprezentaciji. Ove sezone radimo na stvaranju vrhunskog tima koji neće biti samo konkurent za domaća takmičenja, nego i da predstavlja Srbiju u Ligi šampiona preko vajld-karte na završnici Lige šampiona u Beogradu naredne dve godine. Mislim da je to za naš vaterpolo ogromna stvar, ali i generalno za ceo sport u Srbiji da imamo učesnika u završnici eminentnog takmičenja. Sa druge strane smo kroz to što smo uradili, uspeli da imamo ponovo pet predstavnika u Evropi.

Novi Beograd će biti brend

Mladi će povratkom reprezentativaca dobiti mentore, a time i veće zadovoljstvo da treniraju?

– Lakše je privući decu na bazen i ubediti mladog vaterpolistu koji treba da pređe u ozbiljan trenažni proces kada može da trenira sa iskusnim reprezentativcima. Stvaranje jakog kluba i prve postave je dobro za privlačenje dece da počnu da treniraju, a posle i da igraju ozbiljan vaterpolo. Bez jakih prvih timova deca se lako odlučuju da ostave sport i usmere se na nešto drugo. Kritičan je period 13-16 godine. Povratkom velikih igrača i treniranjem sa njima, mladi momci lako odluče da nastave da se bave vaterpolom. Želim da privučemo decu da dolaze kod nas i ostanu na bazenu. Partizan je imao i ima i danas odličnu školu vaterpola. Svi ovi momci koji igraju za reprezentaciju nisu ponikli u Partizanu, ali su prošli njegovu školu. Naš cilj je da napravimo nešto slično. Da deca prepoznaju Novi Beograd kao klub gde mogu da se nadograde i ako budu imali želju postanu vrhunski igrači. Spremni smo da im obezbedimo taj put. Mnogo dece je prošle godine od maja do početka škole treniralo tri puta dnevno. Obično tokom avgusta najmlađi odu, sada su svi bili tu, trenirali su ujutru i uveče. Neki su imali dva jutarnja treninga, pa večernji. Generalno je u životu sve lošije od kada je krenula korona, ali smo mi uspeli da izvučemo i nešto dobro. Bar se na otvorenom treniralo ceo dan.

Na Olimpijskim igrama Srbija brani zlato. Vujas ističe da će se borba za odbranu prvog mesta voditi u neobičnim okolnostima:

– Konkurencija na Igrama je uvek žestoka. To je ubedljivo najteže i specifično takmičenje, svi dolaze sa ogromnim ambicijama. Iza našeg tima je osam godina odličnih rezultata i dostignuća. Spremni smo da budemo ponovo najbolji. Nadam se da ćemo to i pokazati. Međutim, ispred sebe imamo nešto nepoznato. Biće to naporan turnir ne samo sa strane onoga što se dešava u bazenu, već što je sada celokupna situacija neobična. Ovo je nešto potpuno novo za sve nas. Ne znamo kako će sve to izgledati u olimpijskom selu. Bili smo na dosta igara, ali ne na ovakvim. Ovo je test i velika nepoznanica za svakog. Treba se prilagoditi na uslove polukarantina, svakodnevnog testirnja i ko zna čega sve. Pre takmičenja moramo biti 35 dana u izolaciji to je nešto sa čime se prvi put susrećemo i što niko nije uradio do sada. Može se dogoditi da član stručnog štaba ili reprezentativac pukne posle deset dana. Nije lako izdržati tu vrstu izolacije ni pet dana, a ne ceo mesec. Možda ćemo mi to podneti odlično, ali je sve nepoznanica dok ne stignemo u Japan – zaključuje Vujasinović.

U Ligi šampiona sa dva predstavnika

Vujas smatra da ulaganjem kvalitet domaćeg prvenstva može da se podigne sledeće godine i da Srbija u perspektivi može imati dva ili tri predstavnika u Ligi šampiona:

– Vaterpolo nije skup sport. Nisu to ogromna sredstva koja treba da se izdvoje da bi se stvorio dobar klub. Vraćanjem igrača i ostankom mladih može se stvoriti četiri-pet klubova, koji mogu biti konkurenti evropskim ekipama. Crvena zvezda je igrala polufinale LEN Kupa, Radnički je osvojio Jadransku ligu i igrao u četvrtfinalu , a mi smo ispali u osmini finala LEN Kupa Evrope. Sledeće godine možemo da podignemo naše prvenstvo za nekih 30-40 odsto uz precizno ulaganje. Bilo ko od klubova koji imaju velike ambicije ukoliko dovede dva-tri kvalitetna pojačanja može razmišljati o Ligi šampiona i da u perspektivi imamo dva ili tri predstavnika u ovom takmičenju.

Ivoviću nije nuđen ogroman novac

Vujasinović ističe da je razgovarao sa reprezentativcem Crne Gore Aleksandrom Ivovićem, ali da mu nije ponuđen monstruozni ugovor da dođe na Novi Beograd:

– Pričali smo kada je njemu isticao ugovor sa Pro Rekom, a klub mu tada još nije ponudio produžetak saradnje. Nismo mu nudili nikakav monstruozan ugovor kako su to pojedini mediji preneli. Bilo bi dobro imati takvog igrača u timu. Međutim, Italijani su odlučili da ga zadrže u ekipi i tu je sva priča završena. On se zahvalio na ponudi.

Ćirić gost u stručnom štabu

U stručnom štabu trenutno je Aleksandar Ćirić, kao gost u ekipi Novog Beograda:

– On je selektor Irana i zbog trenutne situacije je u Beogradu. Tamo je sada nastala veća pauza i on je naš gost. To je još jedna korist koju smo izvukli od situacije koju je izazvala korona. Radi sa nama četiri meseca, ali kada se situacija smiri vratiće se na selektorsko mesto. Međutim, svakako da računamo na njega u budućnosti i vrata kluba su mu uvek otvorena – kaže Vujasinović.

Kalendar prenatrpan

Vaterpolisti Novog Beograda će se naredne godine boriti u Ligi šampiona, ali kako Vujas reče još nije poznato da li će se takmičiti u Jadranskoj ligi:

– Još čekamo da vidimo šta će biti. Treba prvo Jadranska liga da izađe sa formatom, kako će se igrati sledeće godine, a onda ćemo da vidimo gde je naš interes u tome. Kalendar je prenatrpan, igrači imaju mnogo obaveza. Nadam se da će u budućnosti biti pravljeni sa mnogo više smisla i biti u interesu igrača. Momci koji su reprezentativci praktično neće imati odmor i preopterećeni su. Igraju u NBA ritmu, ali ovo je sport gde vaterpolisti ne mogu da izdrže toliko opterećenje. Naporno je i nama trenerima, a možete misliti kako je onda igračima. Sa velikim brojem utakmica svake godine i njihove karijere će biti mnogo kraće. Teško je izdržati pritisak i igranje praktično bez pauze.