EPA/Filip Singer
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Čini se da Zagreb ozbiljno pretenduje na mesto lidera u “zaštiti” država regiona, pa tako ne samo da se povećanjem broja svojih vojnika u sastavu Kfora na KiM “brine” o interesima Kosova, već sada i Makedonce brani od Bugara. Hrvatska bi svima u regionu da bude “majka”, a samo Srbiji – “maćeha”?

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je, naime, na samitu Brdo-Brioni izjavio da se Severna Makedonija “nalazi u nemogućoj poziciji” i da joj jedna članica Unije (Bugarska) ulazi u “intimni prostor” zahtevom da u udžbenicima istorije “svoju nacionalnu genezu definiše onako kako to traži susedna država”.

Ovaj zaštitnički stav Milanovića prema Severnomakedoncima po svoj prilici je ozbiljno naljutio Bugare. Toliko da su preko ambasadorke Hrvatske u Sofiji Jasne Ognjanovac zatražili pojašnjenje izjave hrvatskog predsednika.

Zašto je Hrvatska zabrinuta?

S druge strane, Beogradu iz Zagreba stižu poruke da od Hrvatske zavisi put Srbije ka EU, a čula se i Milanovićeva izjava da o “optužnici protiv Tačija misli sve najgore”.

Istoričar i spoljnopolitički analitičar Saša Adamović kaže za Sputnjik da je Hrvatska očito zabrinuta zbog toga što je poslednjih nekoliko godina Srbija uspela da, na neki način, povrati status vodeće države regiona.

– Tako da ona na to i na ovaj način reaguje, podržavajući u regionu sve one države koje još nisu članice EU ili NATO, a kako bi sprečavala uticaj Srbije u regionu. Mada, meni to više izgleda kao da Hrvatska zapravo ima “specijalni” zadatak da se brine o regionu u ime EU ili eventualno u ime NATO – smatra Adamović.

“Ne može Srbija da bude na 80 km od Zagreba”

On podseća da je u prethodnom periodu, naročito kada se pojavila mogućnost o nekakvoj promeni granica na Zapadnom Balkanu, bilo upozorenja iz Zagreba tim povodom, jer je po njima ta promena granica podrazumeva pripajanje Republike Srpske Republici Srbiji.

– Pojavila su se mišljenja koja su govorila o tome da jednostavno ne može da se dozvoli Srbiji da bude na 80 kilometara od Zagreba. a druge strane, bez obzira na želju da se srpsko-hrvatski odnosi podignu na neki viši nivo, treba uvek imati u vidu da se to ne može desiti preko noći, posle nekakve posete nekog zvaničnika iz Beograda Zagrebu, ili obrnuto, zato što se nacionalni i državni interesi Hrvatske i Srbije toliko razlikuju da je jako teško postići saglasnost oko nekih, a zapravo najvažnijih pitanja – uveren je Adamović.

U osvrtu na to da li Hrvatska uopšte ima kapaciteta da bude zemlja koja bi mogla da rešava probleme u regionu, imajući u vidu reakciju Bugarske na ono što je predsednik Milanović rekao, Adamović kaže da Hrvatska nema ni dovoljno snage niti uticaja, bez obzira na članstvo u EU i NATO, da na jedan dobar način arbitrira kada su u pitanju problemi u ovom delu Evrope.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here