EPA
Radovan Karadžić

Nekadašnji predsednik Republike Srpske svoju doživotnu kaznu zatvora izdržavaće na Viktorijanskom ostrvu i zatvoru Vajt, udaljenom oko 150 kilometara od Londona.

On je u ovaj zatvor prebačen nakon što je, kako su “Vesti” već pisale, proveo 24 časa u prijemnom zatvoru Belmarsh u Londonu. Britanski mediji prenose da je ostrvski zatvor Vajt jedan od najstarijih britanskih zatvora, u kojem je, proporcijalno odnosu zatvorenika, najmanje muslimana, tek oko desetak posto.

Na zvaničnom sajtu ovog zatvora se navodi da ga čine dva nekadašnja zatvora: Parkharst (nekadašnja vojna bolnica, a zatim jedan od najstrožih britanskih zatvora) i Albani.

U prvom je osam, a u drugom sedam blokova sa ukupno 1.000 ljudi.

“Dejli mejl” je naveo da su u tom zatvoru kazne služili londonski gansteri, braća blizanci Krej, kao i serijski ubica, “jorkširski Trbosek” Piter Satklif.

List “San” tvrdi da je Karadžić prebačen u deo zatvora u kome su uslovi katastrofalni ne samo zbog činjenice da su tamo smešteni pedofili i silovatelji, već i zato što većina ćelija nema svoj toalet.

“Neće znati šta ga je udarilo”, citirao je “San” reči svog izvora iz tog zatvora.

Za Gorana Petronijevića, pravnog zastupnika Radovana Karadžića, ovakav rasplet događaja uopšte nije iznenađenje.

– Britanski diplomata Dominik Rab, inače nekadašnji pomoćnik haškog tužioca Džefri Najsa, otvoreno likuje na svom Tviter nalogu zbog toga gde je Karadžić prebačen, a nije jedini. Uobičajena praksa je da se prilikom tih transfera iz bezbednosnih razloga sve drži u potpunoj tajnosti, pa u najvećem broju slučajeva ni porodica, ni advokati, čak ni osuđenici sve do ulaska u avion nisu znali u koju zemlju se prebacuju. U slučaju dr Karadžića ništa od te tajnosti nije ispoštovano. Nedelju dana pre transfera britanski ministar spoljnih poslova je obelodanio tu informaciju i to na svom Tviter nalogu. Onda je, samo nekoliko minuta kasnije, čestitao muslimanima Bajram. Samo što još nije napisao: “Dragi muslimani iz Ujedinjenog Kraljevstva, srećan vam Bajram i evo vam Radovana Karadžića.” To je toliko morbidno da nemam reči – ističe Petronijević.

Na našu konstataciju da su vlasti Velike Britanije Karadžića ipak smestile u zatvor gde je mnogo manje mogućnosti da mu se nešto loše dogodi, Petronijević odgovara da je praksa pokazala suprotno.

– I za generala Krstića se tvrdilo da je bezbedan, jer je bio u zatvoru maksimalne sigurnosti, pa je preklan i jedva preživeo. Nažalost, Karadžić iz ovog zatvora može da izađe ili tako što će mu biti usvojena revizija postupka ili tako što ćemo se nadati da kada pokušaju da ga ubiju to ipak neće uspeti, pa će onda biti primorani da ga prebace u drugu zemlju – kaže naš sagovornik.

Petronijević navodi i da je pitanje bezbednosti samo vrh ledenog brega u ovom slučaju.

– Karadžić je od početka ukazivao da su mu potrebni minimalni uslovi kako bi nastavio sa sastavljanjem molbe za reviziju svog postupka, koji je bio sve samo nefer i pravičan. Imamo dokaze da je Tužilaštvo prikrivalo neka ključna dokumenta, što možemo i da dokažemo. Ta dokumenta direktno pobijaju presudu, odnosno tri od četiri argumenta na osnovu kojih je Karadžiću presuđena doživotna kazna. Međutim, da bi završio sa pisanjem molbe trebaće mu i kompjuter i ta dokumentacija koju ima. Ona se nalazi u Hagu i za sada je neizvodljivo da je dobije – navodi pravni savetnik Radovana Karadžića.

Srbima kao u vreme Turaka

Goran Petronijević  tvrdi da se Haški tribunal, a sada i Mehanizam za krivične sudove Srbima – haškim osuđenicima sveti gore nego Turci tokom Osmanlijskog carstva.

– Samo Turci bi znali da nepoželjnu osobu pošalju dve hiljade kilometara daleko da umre kao pas. U 21. veku ta kazna ne samo što postoji, već je i dopunjena, pa je tako general Krstić doživeo da ga prekolju, a Milan Martić i dalje izdržava kaznu u zatvoru koji je Staljin napravio za svoje neistomišljenike. Istovremeno, u Hrvatskoj, Hrvati koji su osuđeni zbog ratnih zločina nad Srbima imaju pravo da posećuju banje, da se žene ili završavaju fakultete dok izdržavaju gotovo simbolične zatvorske kazne – ističe Petronijević.

Revizija na čekanju

Petronijević kaže da će Karadžić u novonastalim okolnostima bez sumnje nastaviti kako zna i ume da završava molbu za revizijom postupka, ali da je pitanje kada će je predati.

– Od revizije nikada nećemo odustati, ali definitivno taj zahtev nećemo predati dok je Ađijus na čelu Mehanizma. To bi bilo isto kao da sve te spise bacimo sa Savskog mosta. Čekaćemo neka bolja vremena, za koja sam uveren da će brzo doći – nada se pravni savetnik Radovana Karadžića.