EPA/Miguel Sierra
Migranti (Foto: Arhiva)

Nakon ubistva 13-godišnje devojčice iz Donje Austrije u Beču, za šta su osumnjičeni državljani Avganistana, podnosioci zahteva za dobijanje azila, usledilo je međusobno pripisivanje krivice od strane ministara i institucija.

Dok ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer zahteva izmenu međunarodnih pravila po pitanju azila, a tako i razmišlja o proterivanju i u Siriju, ministarka pravosuđa Alma Zadić ne vidi potrebu za pooštravanjem zakona.

Zadić smatra da zakoni pružaju dovoljno mogućnosti za delovanje protiv azilanata koji se ogreše o zakon, ali da moraju samo biti dosledno primenjeni. Buru je izazvala pre svega njena izjava da je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo mogućnost da poništi “obustavljavajuće” dejstvo žalbe i prestupnika iz Avganistana protera.

Savezna služba za azil (BFA) oštro je, zbog toga, kritikovala ministarku Zadić. BFA u saopštenju ističe da se takvo “obustavljajuće dejstvo” protiv žalbe na odluku o proterivanju može samo izdejstvovati ako je on podneo zahtev za međunarodnu zaštitu, odnosno odbijenicu s tim u vezi.

To, kako naglašavaju nije slučaj i nije postojala pravna osnova za obustavljanje ili ubrzanje procesa rešavanja žalbe.

BFA oštro odgovara Zadićevoj da je Upravni sud, koji je pod njenom ingerencijom, trebalo da odluči u roku od tri dana o žalbi na odluku o proterivanju jednog od osumnjičenih Avganistanaca, i ukazuje da postupak protiv četvrtog koji je u bekstvu, traje već tri godine.

BFA naglašava da ne može sprovoditi u delo mere ako ne postoji odluka suda. U slučaju ubistva maloletnice trenutno je pritvoreno troje osumnjičenih, a za jednim Avganistancem, koji je uspeo da pobegne, raspisana je međunarodna poternica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here