pixabay.com
Moskva

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju da traže nove povode kako bi uvele sankcije Rusiji”, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u intervjuu listu “Međunarodni život”.

– Inercija ove politike, sankcioni pritisak koji vrši, nadmašuje bilo koji drugi segment američke spoljne politike. Prema Rusiji je aktuelno više od 95 sankcionih ciklusa u različitim oblicima. Politika sankcija, koja je u osnovi američke spoljne politike, vidi se u mnogim drugim oblastima. Oni ne mogu da je se tek tako odreknu čak i kada shvate koliko je uzaludna, beskorisna i neefikasna. Oni će tražiti povode kada i pod kojim uslovima će nešto uraditi – izjavio je Rjabkov.

Diplomata je naveo da je „iscrpnost i besmislenost ove politike sve očiglednija čak i za one koji formulišu preporuke za politiku Vašingtona prema Rusiji.

Ranije, 1. jula, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije se sastao sa ambasadorom SAD u Moskvi Džonom Salivanom sa kojim je razmotrio rad ambasada obe države. Salivan je nakon sastanka izjavio da strane računaju na dalju saradnju i dodao da je to bio „pozitivan sastanak“.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je 20. juna naveo da izjava Amerike o mogućim novim sankcijama Rusiji nije signal koji je Moskva očekivala posle samita predsednika Rusije i SAD 16. juna u Ženevi. On je podvukao da u slučaju sličnih koraka Vašingtona ne treba očekivati stabilizaciju odnosa između država.

Istog dana je o planovima da se uvedu nove sankcije zbog gasovoda „Severni tok 2“ pričao i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. On je saopštio o spremnosti američkog lidera da uvodi na svakih 90 dana sankcije protiv ruskih organizacija koje učestvuju u izgradnji gasovoda. Salivan je objavio još jedan paket sankcija protiv Rusije koje se ne odnose na „Severni tok 2“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here