commons.wikimedia/Ministry of Defense of Ukraine

Kijev namerava da podigne ukrajinsku flotu na nivo od pre trideset godina kako bi razblokirao Crni i Azovski region.

– Što se tiče izgradnje naše ukrajinske Crnomorske flote, ona nam je potrebna kako bismo deblokirali Crnomorski i Azovski region. Zato je na najvišem nivou naše države odlučeno da ukrajinsku flotu napravimo isto tako moćnom, kao što je bila pre 30 godina – rekao je predsednik Vladimir Zelenski na brifingu na kraju sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kijevu.

Ranije je Zelenski saopštio da Ukrajina planira da do 2025. godine izgradi veliku ratnu flotu. Prema njegovim rečima, Kijev se ovim povodom obraćao za pomoć Velikoj Britaniji i SAD, a između ostalog, o tome namerava da razgovara sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

Zelenski je saopštio da očekuje pomoć od Nemačke u isporukama oružja.

– Obraćali smo se vladi Nemačke po pitanju isporuka oružja, ali smo bili odbijeni. Mi sarađujemo u okviru vojnih vežbi, u okviru vežbi NATO-a. Zaista, i Evropa i Nemačka nas podržavaju. Međutim, nama su potrebne opipljive stvari. Znamo u kojim pravcima bi nas Nemačka mogla podržati. Mi i dalje na to očekujemo i očekujemo – naglasio je Zelenski.

2 COMMENTS

  1. U nastojanju da izgradi jaču flotu <Ukrajina je kupila od SAD tri polovne korvete,dobili donaciju od 7o gumenih jurišnih čamaca,,,,,da i kupili stari ledolomac od V.Britanije…..brodić na slici uz tekst je riječno morski oklpšmi patrolni brodić iz vreman SSSR.Na vezu ime već,3o godina stoji teška raketna krstarica UKRAJINA,sada samo za staro željezo,.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here