pixabay.com

Kod svakog dokumenta koji pogledaju na Nacionalnom arhivu SAD posetioci mogu videti da li sadrži “uvredljiv rečnik”, a kao jedan od “problematičnih” dokumenata označena je i Deklaracija nezavisnosti.

Oznake “upozorenje o uvredljivom jeziku” mogu se videti na stranicama skenirane verzije Deklaracije nezavisnosti i Ustava SAD, kao i na ključnih prvih 10 amandmana, poznatih kao Povelja o pravima.

To je prvo primetila republikanska kongresmenka Loren Bebert iz Kolorada, koja je tu informaciju podelila na Tviteru, a mnogi su zatim kritikovali potez kao još jedan ustupak ostrašćenim neoliberalima.

Ken Kučineli, bivši zamenik sekretara za Nacionalnu bezbednost u Trampovoj administraciji takođe nije mogao da sakrije svoj bes.

– Šta smo to postali? Sada Nacionalna arhiva stavlja upozorenje o uvredljivom jeziku na Ustav. Da li se šalite sa mnom – upitao je Kučineli.

Nacionalni arhiv stavlja pomenute oznake na „potencijalno štetan sadržaj“ koji može da sadrži „rasističke, seksističke, mizoginističke i ksenofobične stavove i mišljenja“ ili da na drugi način diskriminiše i izopštava na osnovu seksualnosti, pola, religije i drugih kriterijuma.

Ne zna se kada su tačno Ustav SAD, Deklaracija nezavisnosti i Povelja o pravima čoveka dobile pomenute oznake.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here