Foto: Tanjug/AP
Toni Kukoč

Hrvatski košarkaški velikan Toni Kukoč uvršten je protekle noći u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu.

U nju je ušao iz osmog pokušaja, nakon što su ga Čikago Bulsi nominovali još 2014. godine, te je tako postao peti Hrvat u društvu košarkaških besmrtnika. Pre njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996, Draženu Petroviću 2002, Mirku Novoselu 2007. i Dinu Rađi 2018. godine.

Kukoča je u “Kuću Slavnih” uveo za mnoge najbolji košarkaš svih vremena i njegov bivši saigrač iz dana provedenih u slavnim Čikago Bulsima, Majkl Džordan.

– Hteo bih zahvaliti gospodinu koji sedi ovdje. Hvala Majklu Džordanu i Skotiju Pipenu što su me razbili na Olimpijskim igrama 1992. i naterali me da radim još više kako bih bio važan član Bulsa – kazao je Toni u govoru.

Osim za Čikago, u NBA ligi je igrao za Filadelfiju, Atlantu i Milvoki i prosečno je beležio 11.6 poena, 4.2 skoka i 3.7 asistencija po utakmici, a bio je i dobitnik priznanja za najboljeg šestog igrača najjače lige na svetu.

Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je olimpijski vicešampion (1988), prvak sveta (1990), dva puta sampion Evrope (1989, 1991), a ima i tri zlata sa mlađim selekcijama.

Sa selekcijom Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro, kao i dve evropske i jednu svetsku bronzu.

Uz Kukoča su u Kuću slavnih primljene i druge legende ovog sporta, Bil Rasel kao trener i Pol Pirs, Kris Veber i Kris Boš kao igrači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here