commons.wikimedia.org/Arild Vågen
Aja Sofija u Istanbulu

Rusija se “trudi da Tursku satera u ćošak” šireći svoj uticaj u regionu, izjavio je turski profesor Sezai Ozčelik za list “Turska”.

U tekstu se navodi da je Rusija na čelu sa Vladimirom Putinom rasporedila više od 70 hiljada vojnika u vojnim bazama oko Turske.

– Ona pokušava da Tursku okruži preko Krima na severu i Sirije na jugu – rekao je on.

U obe države se nalaze morske, kopnene i vazdušne snage Rusije. Naučnik je priznao da ga sve više plaši Sevastopolj i ruska vazdušna baza Hmejmim. Pritom, ruske vojne snage u Južnoj Osetiji, Abhaziji, Jermeniji, Karabahu, Moldaviji i Libiji, navodno, takođe predstavljaju pretnju Turskoj.

Prema rečima profesora Ozčelika, Rusija i Kipar nastavljaju sa pripremama kako bi luku Limasol pretvorile u drugu rusku bazu u Sredozemnom moru posle sirijske luke Tartus. On je takođe izjavio i da u nekim zemljama Rusija “oblikuje javno mnjenje u svoju korist”, između ostalog i pomoću medija.

Moskva je više puta naglašavala da nema nameru da nikoga napada i da ne predstavlja pretnju drugim državama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nazvao odnose između Rusije i Turske partnerskim, sa izuzetkom pitanja statusa Krima.

1 COMMENT

  1. A turska je kao neka sila u pm.
    Malo modernizovali vojsku i sad su kao neki faktor ;-)).
    Inflacija im je gora nego u Jugoslaviji 1989,za 100€ dobijes u banci kofer para

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here