Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su njegovo “oružje” rad i rezultati, i da je važno šta će ostati iza njega.

Na pitanje šta je njegovo glavno “oružje”, da li je to istina, Vučić je rekao da su to rad i rezultati, jer emocije mogu biti pozitivne ili negativne, ali važno je šta ostaje iza vas.

– Ako imate velike snove i cijeve… Da se za 30, 50 godina neko seti ovog perioda, kao što se mi danas setimo Stefana Nemanje, njegovih sinova, unuka, pa od Karađorđa i Miloša… Možda se neko seti 100 godina posle. Za to živim, a uveren sam da će se neko setiti. Ne postoji veća i lepša stavr za koju možete da živite – rekao je Vučić.

“Nisam birao pesme”

Predsednik Srbije, povodom kritika izbora pesama na svečanom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, rekao je da on nije birao pesme.

Upitan za kritike u vezi pesme „Pukni zoro“, koja je izvođena na svečanosti, a koja je navodno pesma navijača, nasmejao se i kazao „za sve sam kriv i za to“.

– Nisam znao koja će pesma da bude. Ja sam pripremao svoj govor. Ali to je jedna divna pesma, kao i sve ostale koje su izvedene – objasnio je Vučić.

“Kandidovaćemo onoga ko može da pobedi”

Kandidovaćemo za predsednika onoga ko može da pobedi, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i lider SNS.

Vučić je na pitanje da li to možda znači da će se ponovo kandidovati za predsednika, uz konstataciju da ima već nekoliko kandidata istakao da je dobro u demokratskoj utakmici da bude što više kandidata.

Ukazao je da ima ozbiljnih, ali i manje ozbiljnih kandidata.

Najavio je da će na sutrašnjoj sednici Glavnog odbora SNS biti reči o skupštini stranke koja će se održati između 21. i 24. oktobra, kada se biraju najviši stranački organi, i kada će se razgovarati o pripremi za izbore.

Vučić o susretu s Erdoganom: Razgovaracemo o daljim investicijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je odgovarajući na pitanje šta građani mogu da očekuju od njegove posete Turskoj, odgovorio – ništa što bi mogli da vide prekosutra, ali nešto što će videti za nekoliko meseci i godina.

Sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kaže, razgovaraće o novim investitorima.

Ukazao je da je juče u Beogradu razgovarao sa 15-ak turskih investitora.

Preneo je da mu je došao momak iz Turske koji je oženio Srpkinju u Malom Zvorniku, gde je već zaposlio 160 radnika, a planira da zaposli od 300 do 500 radnika.

On je naveo da su takve investicije veoma važne jer dolaze u vangradske sredine, pošto Boš i Simens, dodaje, ne dolazi u te manje sredine, jer traže visoko obrazovanu radnu snagu.

Ukazao je da je i sve više turskih građana koji dolaze u Srbiju, a koji su izvanredne zanatlije.

– Ti ljudi dolaze sve više u Srbiju, mi imamo sve manje zanatlija, a to sve doprinosi rastu BDP-a – objasnio je Vučić.

Istakao je da je Turska najveći regionalni igrač, koja je u svakom pogledu deset puta veća od nas.

Preneo je da se sa Erdoganom sastajao mnogo puta i da se s njim često čuo.

– On je veoma pažljiv, pozove svaki put. Znam da je zvao kada se Vukan rodio, kada su postojali problemi sa zdravljem. Turci vode računa o tome – dodao je on.

“Jankovićeva izjava da su ga stranci vrbovali istorijska”

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je medije u Srbiji da integralno puste izjavu Saše Jankovića, da su ga stranci vrbovali da učestvuje u promeni aktuelne vlasti, jer, kaže, narod treba da to čuje.

Ističe da je to istorijska izjava, veoma važna za našu zemlju i siguran je da će ući u udžbenike, ne odmah, ali za 20-30 godina svakako.

Janković je, ističe Vučić, govorio iskreno i rekao je istinu, a reč je o čoveku koji je na predsedničkim izborima bio drugoplasirani sa dosta osvojenih glasova.

Time što je on rekao, kaže, samo je potvrdio ono što smo znali, jer i mi imamo naše službe i znamo šta se u zemlji događa.

– To nije pitanje da li će meni da otkaže srce, prenebegava se to što je u tome bilo pokušaja da se nađe način kako da uđe, da mi se približi, da ga prihvatim…. I on je to odbio – rekao je Vučić.

Istakao je da odbijanjem te ponude Janković pokazao potrebnu “dozu ljudske časti”.

A zašto to nije rekao tada, nego sada, Vučić kaže, da je verovato mislio da je to nešto što je normalno i uobičajeno.

Prema Vučićevim rečima, suština svega toga i odgovor na to je “zašto bi se neko spolja radovao bržem napretku Srbije”.

Zašto bi neko voleo, upitao je predsednik, to što je Srbija po mnogo čemu, pa i po BDP uspela da za samo nekoliko godina dostigne Hrvatsku.

Istakao da ono za šta se Srbija bori jeste da nam ekonomija raste.

Ukazujući na primere napada iz regiona on je naveo pominjanje pokojnog patrijarha Irineja na “brutalan i jeziv” način, i upitao šta bi se dogodilo da je on, na primer, nešto tako rekao za kardinala Bozanića, iako mu to kaže ne pada ni na pamet.

– Zamislite poređenje patrijarha Irineja sa Stepincem, kojeg oni veličaju u sveca, a patrijarha predstavljaju kao zločinca – naveo Vučić i dodao da će uskoro biti optužen svako ko ne bude optužio Srbe i Srbiju da su krivi za sve.

Njegov odgovor na to je, kaže, da ljudima bar jednom mesečno treba objasniti da je ono najvažnije – rad, rad i samo rad, ne treba da očekujemo da ćen “božji darovi donositi novac s neba”.

– Moramo da radimo, jer rad je taj koji donosi novac, doosi razliku… – rekao je predsednik Srbije i istakao:

– Oni pokušavaju da sklone mene ne zato što sam lep, pametan ili mnogo važan, već zato što su razumeli da je rukovodstvo veoma značajno u jednoj zemlji.

Kao primer je naveo Dubai gde mnogi građani Srbije sada sve češće putuju jer je tamošnje rukovodstvo uspelo da od Dubai načini moćan poslovni, ekonomski i turistički centar.

– Zato im ja smetam, a ne zbog neke izgovorene reči – rekao je Vučić.

Vučić kaže da je zadovoljan i kada su mu pred očima svi postignuti rezultati.

– A da li sam zadovoljan onoliko koliko želim, pa nisam, jer znam da uvek može više i bolje – kaže Vučić.

Na opasku da li bi mogao da ga izda, na primer, neko od stranačkih kolega, Vučić kaže da SNS nije stranka koja je uvek bila na vlasti i 70 odsto njenog članstva je više godina provela u opoziciji nego na vlasti.

– Zato su to vučice i vukovi, koji su trpeli udarce, navikli na zatvore i bili proganjani – kazao je Vučić.

“Samo je srpska zastava zabranjena…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primetio je da je poruka zajedničke pres konferencije predsednika Crne Gore i Hrvatske, da mrze Vučića, a da Srbija koliko god da je mala – nikada nije mala koliko bi oni voleli.

Komentarišući izjavu Zorana Milanovića o “mlataranju” zastavama, Vučić je rekao da kada se ode u Bronks, u Njujorku, ima zastava od kubanskih, kolumbijskih, venecuelanskih, svako iz svoje zemlje.

– Zaključili smo da je samo srpska zastava zločin i zabranjena – rekao je Vučić.

Na konstataciju da mu zameraju što je Srbe u Hrvatskoj pozvao da istaknu srpsku zastavu, Vučić je uzvratio pitanjem:

– Gde ste to čuli? Baš ništa nisam izjavio tim povodom.

Pojasnio je da je neko iz stranke koju vodi okačio na njegov “tik-tok” spot povodom 15. septembra, u kojem govori Petar Božović.

– Oni su njegove reči, stavili meni u usta. To je tehnički detalj, ali važan. Ne isključujem mogućnost, da bih to učinio, i ne vidim da je to greh, ali nisam. Svi su slagali, i domaći i mediji u regionu – rekao je Vučić.

Kako kaže, zato što je potreban bilo kakav povod da napade na Srbiju.

Podseća da je u Crnoj Gori vođena kampanja protiv Srbije i njega, a onda je krenula i opsežna kampanja iz Hrvatske.

– Odjednom sam ja kriv, a ne znam za šta sam kriv. To je bila fantastična konferencija za novinare – mrzimo Vučića, on je kreten, ludak, a Srbija, koliko god da je mala, nikada nije mala koliko bismo voleli – rekao je Vučić.

On je dodao da nijednu ružnu reč neće reći na njihov račun.

“Uvek sam speman za razgovor”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uvek spreman da razgovara sa svima u regionu i Srbija želi najbolje odnose i sa Crnom Gorom i Hrvatskom, koje je napadaju.

Kaže da je pobednički put Srbije, od koga neće odustati, da Srbija može da sustigne i pretekne druge zemlje u apsolutnom iznosu BDP-a i da je po tome već i prestigla Sloveniju po prvi put.

Kada je reč o CG kaže da smo i ranije imali veći BDP i to u odnosu sedma prema jedan, dok je taj odnos sada 13 prema jedan na strani Srbije.

– Želimo da i oni rastu strahovitom brzinom i zaista želimo najbolje odnose i ja sam uvek spreman da razgovram sa svima – poručio je Vučić.

Kaže šaljivo da je u žestokim kampanjama koje se vode protiv njega u hrvatskim medijima postao veća zvezda od Lebrona Džejmsa.

– Ime koje sam dao sinu Danilo je valjda moj pokušaj da utičem na crnogorski presto, a Vukan, i to su objavili u najozbiljnijim hrvatskim novinama, da sam dao to ime svom sinu jer je to najstariji sin Stefanja Nemanje kome sam i podigao spomenik, i da je to pokazatelj moje želje za stvaranjem velike Srbije.

– Što se tiče naoružanja, napravili su feljton sa mojom slikom preko cele naslovne strane, šta je sve Srbija kupila i napravila. Mogu na partiju da pošalju i fakturu da im platim tu vrstu reklame, sve što su napisali je tačno, nisu politički zaključci tačni, ali ovo drugo je tačno, a mogu da im i dodam šta smo sve kupili -rekao je Vučić.

Dodao je da Hrvatsku i Crnu Goru najviše muči naša ekonomija, ali i to što imamo dobru vojsku koja je važna za odbranu zemlje, da ne bi mogao svako da je ponižava.

– Kada vide da je agresija na Srbiju vrlo teško izvodiva, kao što je bilo lako ranije, onda su te karte drugačije promešane. Političkom rukovodstvu može da bude teže u toj sitauciji, ali tu plaćate cenu da bi zemlja bila bolja, mirnija i sigurnija i mi ćemo nastaviti svoj posao po tom pitanju – poručio je Vučić.

“Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja, i da je suština u lekovitom dijalogu sa Sarajevom, kao i da sa Hrvatskom treba da razvijamo racionalne odnose zasnovane na zajedničkim interesima.

Na pitanje na koju kartu igra Bakir Izetbegović i šta znače njegove najnovije izjave da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu, niti da govore lepe reči, već da očekuje da prestane sa progonom branioca,Vučić je rekao da bi Izetbegović da je imalo fer rekao da su vakcine poslate jer su potrebne ljudima, a da za žito važi komercijalni odnos, ali od toga žive i deca i stari.

Vučić je ocenio da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosimam povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

On je apelovao na naše pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosanskohercegovačkim i da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo.

Vučić je ocenio i da su pusti snovi i da nikada ne reaguje kada se pominje specijalni status Sandžaka i upitao da li su sigurni da to zele.

Smatra da su Bošnjaci u Sandžaku, kojih je u većini u tri opštine, danas zadovoljniji odnosom države prema njima.

Ukazuje i da Srbija ne želi da menja granice, ali hoće da sarađuje i sa Srajevom i sa Republikom Srpskom kao delom BiH.

– Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamerajte što volimo RS, kao i što mi ne zameramo što volite Tutin, Pazar…. Ja hoću autoput do Sarajeva da bi Bošnjaci stigli i do Beograda i do Sarajeva, da budu jednalko blizu. To je politika budućnosti – poručio je Vučić.

Napominje i da imamo teško nasleđe u istoriji sa Sarajevom, ali je suština u dijalogu.

– Moramo razumeti bol Bošnjaka, ali oni Srba, i prethodnih i poslednjih ratova, da se bolje razumemo – istakao je.

Takođe, sa Hrvatskom moramo imati bolje odnose u budućnosti, ne zasnovane na ljubavi, već racionalne i zasnovane na zajedničkim interesima.

Kaže i da se zaboravlja saradnja sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama u širem regionu, navodeći koliko raste trgovinska razmena sa Mađarskom, Bugarskom, Turskom…

“Ðukanović vidi budućnost C. Gore u nestanku Srba”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odlično razume poruke koje su upućene iz Zagreba i da one samo potvrđuju da Srbija nešto odlično radi, kada u regionu moraju toliko pažnje da joj posvete.

– Da sam nepismen i da ne razumem jezik, razumeo bih te poruke, svako bi razumeo. Ali, sadržajem nisam fasciniran. To govori – mi nemamo pametnija posla, očigledno da Srbija nešto mnogo dobro radi, kada moramo toliko pažnje da joj posvećujemo – rekao je Vučić komentarišući poruke sa zajedničke pres konferencije predsednika Hrvatske i Crne Gore juče u Zagrebu.

Vučić je rekao da on i Milo Ðukanović budućnost regiona vide drugačije.

– On u budućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Oni bi želeo svoju zemlju da gradi, tako da ne bude Srba, ili da bar u početku nemaju politička prava. Onda da im uzmu crkvu, pa zatim pravo da se nazivaju Srbi – rekao je Vučić.

Kako kaže, u Crnoj Gori su smislili trik za popis, tako što bi napravili poseban odeljak – nacionalnost, da bi, kaže, svi rekli da su Crnogorci, dok bi poseban deo bila – etnička grupa.

– Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da svedu Srbe na etničku grupu – ukazao je Vučić.

Vučić je poručio da nema ništa lično ni protiv koga u regionu, ali da ima protiv politike čiji je osnov nestanak Srba, uz tobože priču da se suočavaju sa problemima sa Srbijom, kao hegemonom.

– Mogu ponovo da poručim – ništa nas tuđe ne interesuje, osim elementarnih prava na opstanak, život Srba, što mi obezbeđujemo drugima – rekao je Vučić.

“Pružamo vam ruku, ali nećemo menjati pobednički put”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je predsedncima Crne Gore i Hrvatske, Milu Ðukanoviću i Zoranu Milanoviću povodom uvreda na račun Srbije i njega lično, da će Srbija nastavljati da im pruža ruku, koliko god oni napadali, ali da Srbija neće dozvoliti da je primoraju da odustane od svog pobedničkog puta.

– Nemam nijednu uvredljivu poruku ni za jednog od njih (Ðukanovića i Milanovića). Imam samo jednu jasnu i preciznu poruku: Srbija će nastaviti da se bavi svojom ekonomijom i napretkom i rastom i biće sve uspešnija i neće vam Srbija ni na koji način odgovarati šovinistički ili bilo kojim drugim porukama – poručio je Vučić.

– Vi radite svoj posao, kritikujte, napadajte, činite šta god možete, a mi ćemo da vam pružamo ruku i da želimo najbolje odnose i sa CG i Hrvatskom, ali nas nećete primorati da menjamo svoj pobednički put i da menjamo sve ono što smo dobro uradili da bi naša zemlja konačno mogla da sustigne i prestigne druge – naglasio je Vučić.

“Kada nemate rezultate morate da napadate druge”

Predsednik Srbije istakao je da je Srbija na dobrom putu, napreduje, dobro radi i ima rezultate i ne mora da se osvrće na bilo koga drugog, a oni koji nemaju rezultate napadaju druge.

Vučić je, upitan za brojne napade iz regiona, posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel, naglasio da je zadovoljan tom posetom.

– Poseta Merkelove je važna za nas. Nemačka je najveća evropska sila, naš je najveći spoljnotrgovinski partner, najveći investitor, jedna od najmoćnijih zemalja u svetu, a kancelarka najmoćnija političarka na međunarodnoj sceni, čiji se ocene i stavovi čitaju – kazao je on.

Vučić je izrazio zahavlanost Merkelovoj na svemu što je činila i podršci Zapadnom Balkanu i Srbiji.

– To je u spoljnopolitičkom smislu neka od najvažnijih stvari u karijeri kada imate dobar odnos od početka do kraja mandata sa takvom liderkom. Naravno da uvek ima i po malo zavisti, po malo potrebe da se Srbija ocrni – dodao je on.

Vučić je kazao da je suština da je Srbija na dobrom putu, napreduje, dobro radi i ima rezultate, ne mora da se osvrće na bilo koga drugog.

– Ne moram da pozivam nekog i da onda jedina tema budu Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, Milo Ðukanović. Kada nemate svojih rezultata morate da napadate. Tu ulogu bih prepustio njima. Mi ćemo se truditi da razvijamo svoju zemlju i da imamo dobre odnose sa svima – poručio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here