EPA
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin promovisao je novu nacionalnu strategiju koja podrazumeva da je Rusija umereno konzervativna zemlja, spremna da štiti svoje nacionalno i istorijsko nasleđe i da odbacuje nove zapadne vrednosti i nove ideologije koje joj se nameću, procenjuje “Geopolitika”.

Time je Putin Rusiju definitivno odvojio od Zapada i njegovog društvenog i ideološkog modela.

Umereni konzervativizam

Putinov govor na nedavnoj Međunarodnoj konferenciji debatnog kluba “Valdaj” u Sočiju, prema mnogim političkim analitičarima, označio je prekretnicu i sigurno će postati predmet mnogih analiza. Ruski lider je najavio stvaranje nove ruske ideologije (umereni konzervativizam) i promenu ekonomskog modela, odnosno kraj kapitalizma.

– Konzervativizam nije ono što ometa put prema vrhu i koračanje napred, već ono što sprečava da se ide nazad i prema dole, prema haosu – poručio je Putin.

On je objasnio da novi konzervatizam znači uzimanje pozitivnih stvari iz prošlosti i kretanje, polako i oprezno, prema budućnosti, bez naglih i revolucionarnih potresa, kao i bez raznih bioloških, socijalnih i filozofskih eksperimenata.

Putin je posebno odbacio udare na porodicu, na decu kojoj se na Zapadu danas još od vrtića nameće da sama odlučuju o tome žele li biti muško, žensko ili nešto treće. On je poručio da takvi zahtevi prema deci ulaze i u sferu “krivične odgovornosti protiv čovečnosti, jer deca ne mogu da donose takve odluke, a to zna svaki dečji psiholog”.

Oduzimaju im se roditelji, odnosno ukidaju pojmovi “otac” i “majka” i uvode brojni drugi eksperimenti pod formom navodnih naučnih dostignuća odnosno “napretka”.

– Kome se to sviđa neka tako radi. To je njihovo pravo i mi u to ne ulazimo. Ali, ne ulazite ni vi u naše – poručio je Putin.

On je naveo da Rusija takve ideologije neće prihvatiti niti ih sprovesti u svoj pravni poredak kroz nova zakonska ili ustavna rešenja.

Kraj kapitalizma i novi model

Kako komentariše “Geopolitika”, Putin u vreme globalne geopolitičke borbe shvata važnost ideologija za homogenizaciju nacije, odnosno pogubnost za državu i naciju kada ideologija ne postoji i kada dolazi do izgubljenosti i lutanja, pre svega mladih.

Takođe, Putin je izazvao snažan utisak stavom da je savremeni kapitalistički model ekonomskog razvoja pao u tešku krizu i da izlaza iz nje nema, kao i da je u blisko vreme neophodno pronaći novu formulu za razvoj ekonomije kako u Rusiji tako i u celom svetu koja se ne sme oslanjati na stari kapitalistički model.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here