pixabay.com
Belgijski ovčar

Austrijska vojska uspešno je obučila dva psa da nanjuše koronavirus, saopštila je danas vojska, što je još jedan dokaz u nizu da se psi mogu koristiti za identifikovanje nosilaca virusa.

Ispitivanja širom sveta od Tajlanda do Velike Britanije otkrila su da psi mogu da koriste svoje čulo mirisa za otkrivanje koronavirusa sa visokim stepenom tačnosti, što sugeriše da bi se mogli redovno koristiti kao dodatna bezbednost na velikim događajima i graničnim prelazima.

Aerodromi u Finskoj su prošle godine počeli da raspoređuju pse za proveru putnika u vezi sa infekcijom koronavirusa.

Austrijske vlasti su sada potpuno obučile belgijskog ovčara i rotvajlera da otkriju miris koronavirusa nakon što su onjušili više od 3.000 uzoraka, uključujući korišćene maske za lice, sa stopom uspešnosti “visoko iznad 80 odsto”, rekla je ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner.

– Odavno znamo da naši službeni psi mogu da nanjuše razne materijale… Ali ono što smo ovde postigli je nešto veoma posebno – izjavila je ona na konferenciji za novinare.

Pukovnik Oto Kopič, šef vojnog centra za obuku pasa, rekao je na konferenciji za novinare da je psu sa prethodnim iskustvom u traganju za nekim materijalima potrebno oko dve nedelje da bi mogao da utvrdi koji uzorci sadrže virus, kao i još tri meseca da bi se potpuno obučio.

– Austrija nema posebne planove za raspoređivanje pasa obučenih da otkrivaju koronavirus, ali će pomoći u toj obuci u drugim zemljama – rekla je Tanerova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here