EPA
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mac

Nemačka želi ponovo da se pita za sve na Balkanu, ali joj na tom putu stoje zvaničnici Republike Srpske. Nakon što je nemački šef diplomatije Hajko Mas kategorično u Savetu ministara spoljnih poslova EU tražio sankcije Republici Srpskoj, usledio je odgovor iz Banjaluke u kome mu je poručeno da su njegovi javni istupi neozbiljni.

U pismu upućenom u Berlin navedeno je da se Hajko Mas, kao ministar spoljnih poslova jedne tako važne države kao što je Nemačka, nije potrudio da utvrdi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obaveza već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim.

“Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svetu ima načine i sredstva da se upozna s činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi”, navedeno je u pismu.

Masu je objašnjeno da kriza u BiH nije izazvana, kako on to tvrdi, “politikama koje se vode u Republici Srpskoj” nego da je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje dovelo BiH u ćorsokak.

Zahtevamo mir

“Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje Ustav Nemačke”, navedeno je u pismu.

Naglašeno je da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalagala za mir jer je rat iz 90-ih godina prošlog veka koštao tako i toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.

“Srbi, kao narod iz dva svetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju na njih ne tražite u Republici Srpskoj”, navedeno je u pismu.

Dejton je svetinja

Ponovljeno je da je Republika Srpska sastavni deo BiH i da to niko ne spori, niti postoje javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to tvrdi s medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

“Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen spoljni suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kad kažete da nećete sedeti skrštenih ruku i da pratite, kako kažete, neodgovornu politiku u Republici Srpskoj, moram Vas podsetiti da svaki put kad Nemačka nije sedela skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva”, rečeno je u vrlo oštro intoniranom pismu.

Sarajevu stranci jedina nada

Sarajevski političari uvereni su da će Nemačka istrajati u svom stavu i doprineti uvođenju sankcija Republici Srpskoj, tvrdi sagovornik “Vesti” iz institucija BiH u Sarajevu. On kaže da je najveći optimista trenutno člam Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je proteklih nekoliko dana boravio u Nemačkoj i lobirao za uvođenje sankcija.

– Sarajevo uopšte ne namerava više da vodi bilo kakvu proaktivnu politiku nego su odlučili da čekaju potez stranaca. Komšić se iz Nemačke vratio širokog osmeha, ubeđen da će Berlin naterati ostale zemlje EU da reaguju – kaže naš izvor.

PROFESOR ĐORĐE VUKOVIĆ: Mora se reći istina u lice

Da podsetimo, nakon što je Mas tražio sankcije EU prema Srpskoj, tome se kategorički usprotivila Mađarska, dok su ostale zemlje, izuzev Belgije, Holandije i Češke koje su bile spremne da se o tome razgovara, uglavnom bile uzdržane.

Ipak, ovakav angažman Nemačke mnogima vraća sećanja na brojne istorijske događaje na Balkanu u kojima je Berlin imao glavnu ulogu. Mogu se čuti tvrdnje da bi današnja Nemačka, imajući u vidu šta se događalo 1914. i 1941. godine, morala da ima mnogo više obzira prema Srbiji, Srpskoj i Srbima.

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković za “Vesti” kaže da se nemačka politika prema BiH i Republici Srpskoj, odnosno prema srpskom pitanju u BiH, nije suštinski menjala poslednjih decenija, pa poruke i zahtevi iz Berlina nikoga ne treba da iznenade.

– Republika Srpska tom zahtevu daje širi istorijski kontekst i uprkos tome što deluje brutalno, ipak iza takvih navoda u pismu stoje činjenice – smatra Vuković.

On dodaje da je pogrešno izjednačavati današnju nemačku politiku s onom koju je vodila tokom dva svetska rata, te raspaljivati strasti u međunacionalnim odnosima Srba i Nemaca, što nikakvu konkretnu diplomatsku korist ne može da donese.

– Međutim, insistirati na legalitetu i legitimitetu Kristijana Šmita (visokog predstavnika za BiH), kao i demokratskoj načelnosti u političkim procesima unutar BIH, razobličavanju revizionističkih i šovinističkih baljezgarija Bakira Izetbegovića, s naglaskom na njihova destruktivna dejstva, nužan je zadatak i državnička obaveza svih u Srpskoj – kaže Vuković.

PROVOKACIJA LIDERA SDA : Bakiru svi “bošnjani”

U Nemačkoj ovih dana boravi lider SDA Bakir Izetbegović koji se sastaje s tamošnjom bošnjačkom dijasporom, drži govore na tribinama i šalje u najmanju ruku problematične poruke. Turneju je proširio i na Luksemburg gde je izrekao nešto što je izazvalo burne reakcije Srba i Hrvata u BiH. On je naveo da su “stanovnici BiH pre nekoliko vekova bili jedan narod, bošnjani, dobri bošnjani”, a da su se nacije formirale u 19. i 20. veku.

Srpski i hrvatski politički predstavnici ovakvu tvrdnju nazivaju klasičnim istorijskim falsifikatom ili, još gore, nepoznavanjem istorije jer “bošnjani” o kojima Izetbegović govori nikada nije bio termin koji označava pripadnost nekom narodu.

Tako se navodi da su ovakve izjave velika uvreda za srpski narod, te naveo da Eparhija zahumsko-hercegovačka ove godine obeležava 800 godina postojanja, što dovoljno demantuje sve Izetbegovićeve tvrdnje. Ocena je da Bakirove besmislice nemaju istorijskog utemeljenja i služe za postizanje emotivnog naboja kod njegovih sledbenika.

Oglasio se i Hrvatski narodni sabor (HNS), organizacija koja okuplja sve političke faktore sa hrvatskim predznakom u BiH.

– Uz elementarno nepoznavanje istorije i mitomanske poruke, ratnohušačko isticanje planova o kojima priča kao o nečemu sasvim normalnom, negiranja ratnih zločina i pokolja, Izetbegović nastavlja da promoviše BiH u svetu kao “amanet i babovinu” – naveli su iz HNS-a.