pixabay.com

Pristupanje Švedske i Finske NATO može ići veoma brzo ako ove zemlje odluče da apliciraju, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

– Finska i Švedska su veoma bliski partneri. Oni su partneri sa širokim mogućnostima. Radili smo zajedno sa njima, vežbali smo zajedno sa njima, zajedno smo trenirali sa njima – rekao je Stoltenberg.

Oni ispunjavaju NATO standarde u vecćini oblasti, imaju veoma dobro organizovane i dobro vođene odbrambene i bezbednosne institucije, istakao je on.

– Tako da su po mnogo čemu, naravno, veoma bliski NATO u svim aspektima. Dakle, u tom smislu, ovo može da prođe veoma brzo ako odluče da apliciraju. Ali na kraju dana, ovo će biti politička odluka koju moraju doneti Švedska i Finska ako žele da apliciraju. I mislim da je to politička odluka između 30 saveznika – kazao je Stoltenerg.

Finska i Švedska su članice EU, ali su vojno neutralne i nisu ušle u NATO.

2 COMMENTS

  1. Idi redom i ne skakutaj! Ocigledno verujes Ajnstajnu. Videcemo kako ce brzo poceti da razmisljaju.

  2. Nije Svedska neka banana drzava kao neke na Balkanu nego su ljudi politicki zreli i ne moze na njihov stav mnogo da uticu politicari pa sigurno ce to pitanje doci na referendum.U Svedskoj zivim 30 god. i u razgovoru sa obicnim svetom , pretezno zele da su neutralni po pitanju vojnih blokova.Americi nedostaju ratovi radi ekonomije pa pokusavaju da to nadoknade sa prijemom novih clanica.Svedska ce mnogo izgubiti na trzistu oruzja i vojne opreme koju proizvode ulaskom u Nato pa to nece tek tako da prodje na referendumu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here