pixabay.com

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant i njegova koleginica iz Kanade Hristja Friland najavili su formiranje globalne koalicije za slobodu medija.

– Koaliciju će formirati vlade, koje će potpisati zvanično obećanje da će govoriti i i preduzimati zajedničke mere u slučajevima kada bude ugrožena sloboda medija, kao i da će podržavati slobodu medija u celom svetu – navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije.

Odluka o formiranju koalicije donesena je tokom Globalne konferencije o slobodi medija, koja je ove sedmice održana u Londonu. Slične konferencije će se održavati svake godine, a 2020. godine domaćin samita će biti Kanada.

– U okviru globalne kampanje, slobodu medija će podržavati novi Globalni fond za zaštitu medija. Fond će činiti međunarodna radna grupa koja će pomagati vladama prilikom razrade nacionalnih propisa i neophodnih mera, kao i nezavisna komisija pravnih stručnjaka, kojom predsedava bivši šef britanskog Vrhovnog suda lord Nojberger. U rad fonda biće uključeni poznati međunarodni pravnici, uključujući Amal Kluni, specijalnu izaslanicu ministra spoljnih poslova za slobodu medija – istaknuto je u dokumentu MIP-a Velike Britanije.

U samom tekstu izveštaja, koji podržavaju učesnici Globalne konferencije za slobodu medija, navodi se da je sloboda medija u raznim delovima sveta pod sve većom pretnjom. U dokumentu je izraženo obećanje da će se učesnici Globalne konferencije za slobodu medija aktivno suprotstavljati tim pretnjama i razvijati zajedničke mere za zaštitu slobode medija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here