VW Promo

Nakon pandemije korone, nemački proizvođači automobila sada se suočavaju i sa teškim posledicama rata u Ukrajini. Sve više proizvodnih traka se zaustavlja, obustavlja se i saradnja sa Rusijom, piše Dojče vele.

“Ruska vojna dejstva u Ukrajini dovela su do prekida lanaca snabdevanja. Promet robe je ograničen, a proizvodnja u fabrikama koje snabdevaju automobilske koncerne delovima potrebnim za montažu vozila je smanjena”, saopštilo je Udruženje nemačkih proizvođača automobila (VDA). “Brza pomoć i prekid neprijateljstava moraju biti prioritet, ekonomska pitanja sada su u drugom planu”, dodaje predsednica VDA Hildegard Miler.

Industrijski giganti kao što su Mercedes, BMW i Folksvagen sa svojim markama Porše i Audi, kao i proizvođač kamiona MAN, već smanjuju ili čak zaustavljaju proizvodnju, jer im nedostaju tzv. kablovski snopovi. To su složene komponente, od kojih se dobar deo proizvodi za svaki model vozila posebno. One moraju biti dostupne na početku proizvodnje vozila, jer ne mogu naknadno da se ugrađuju.

Nemački proizvođači automobila povlače kočnicu

Svežanj kablova je električni sistem automobila, mesto gde su strujni i prenosni vodovi za signale grupisani u zajednički snop. Uz elektroniku i upravljanje motorom, u njemu su spojeni i svi asistentski sistemi i elektronika za zabavu. U jedno jedino vozilo ugrađuje se šest do osam kilometara kablova, a njihova težina iznosi i više od 60 kilograma.

Pored Tunisa, prema podacima VDA, tim komponentama evropske proizvođače snabdeva posebno Ukrajina. Kablovski snopovi su kompleksne komponente, tako da se proizvodnja ne može prebaciti na druge firme u kratkom vremenskom periodu, niti se ona može nadoknaditi na neki drugi način. Pored toga, izuzetno mali broj kablovskih snopova se proizvodi unapred i skladišti.

“Sukob u Ukrajini ima dalekosežne posledice na tamošnje liferante i proizvodnju komponenti za automobile. Zastoj proizvodnje kablovskih snopova uzrokovan ratom rezultirao je sredinom prošle nedelje postupnim prekidom proizvodnje u nekoliko fabrika BMW”, prenosi list “Frankfurter algemajne cajtung” predstavnika te automobilske grupacije. Pogođena je gotovo kompletna proizvodnja tog bavarskog proizvođača automobila u Evropi.

Folksvagen je prošlog četvrtka najavio da će obustaviti poslovanje u Rusiji. “S obzirom na napad Rusije na Ukrajinu, Upravni odbor Grupacije Folksvagen odlučio je da do daljeg zaustavi proizvodnju vozila u Rusiji”, rečeno je u Volfsburgu.

Folksvagen ima svoje pogone za proizvodnju automobila u Kalugi, jugozapadno od Moskve, kao i u Nižnjem Novgorodu na istoku Rusije. I izvoz automobila tog najvećeg evropskog proizvođača automobila u Rusiju takođe je zaustavljen. I Mercedes i BMW su, kao i Folksvagen, prestali ne samo sa proizvodnjom u Rusiji, već i sa izvozom u tu zemlju.

Prisustvo na tržištu Rusije i Ukrajine

U Rusiji je 2021. prodato oko 1,7 miliona luksuznih automobila i lakih teretnih vozila (kombija). To je manja količina od one koja je prodata u Brazilu ili Indiji. Rusko tržište za nemačke proizvođače automobila ima udeo od samo 2,3 odsto od ukupne prodaje na svetskom tržištu.

“Rusija je postala beznačajna tržišna niša za automobilsku industriju”, naslov je koji je u svojoj aktuelnoj studiji dao ekspert Ferdinand Dudenhefer iz duisburškog centra za istraživanje automobilizma “CAR Center Automotive Research”.

Prema podacima udruženja VDA, nemački proizvođači su prošle godine izvezli nešto više od 40.000 vozila u Rusiju i Ukrajinu, od toga 4.100 automobila u Ukrajinu i 35.600 u Rusiju. To procentualno odgovara brojki od 1,7 odsto svih automobila izvezenih iz Nemačke. Kada se radi o nemačkom izvozu u Rusiju, ta zemlja je na 18. mestu.

U samoj Rusiji, nemački proizvođači prošle godine su proizveli 170.000 automobila, od kojih je većina tamo i prodata. Nemačka automobilska industrija, uključujući i proizvođače i dobavljače, održava oko 43 proizvodna pogona u Rusiji i šest u Ukrajini.

Dugoročni rast cena sirovina

U VDA procenjuju da će automobilska industrija dugoročno biti suočena s porastom cena sirovina, jer je Ukrajina recimo jedan od najvažnijih isporučilaca plemenitog gasa neona. U nemačkom udruženju zato smatraju da će se rat izrazito nepovoljno odraziti na evropsku proizvodnju poluprovodnika, s obzirom na to da su čipovi već deficitarni. U proizvodnji poluprovodnika koriste se laseri visokih performansi, koji između ostalog koriste i neon.

“Iskustvo s Rusijom i Ukrajinom pokazuje da bi procena i diverzifikacija rizika trebalo u budućnosti da za auto-industriju postanu važniji, posebno kada se radi o izboru proizvodnih destinacija.  Kako u intervjuu o posledicama rusko-ukrajinskog rata po nemačku automobilsku industriju kaže direktor Centra za upravljanje automobilima (CAM) u Bergiš-Gladbahu Štefan Bracel, to se posebno odnosi na Kinu, gde Folksvagen ostvaruje 40 odsto svoje ukupne prodaje”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here