pixabay.com

Jedan od uobičajenih odgovora na pitanje Zašto psi grizu svoje šape jesu – alergije. Ako se takvo ponašanje poklopi sa promenom godišnjih doba, to daje naznaku da možda postoji alergen iz životne sredine, poput polena, buđi ili plesni.

Dugotrajnije žvakanje može signalizirati alergiju na hranu. Ali određivanje tačnog sastojka hrane koji izaziva alergiju je teško i dugotrajno.

Drugi razlog mogu biti bolesti. Pojedini američki instituti su došli do zaključka da bol i povrede (uzrokovane bolestima kao što su artritis ili displazija kuka), kao i autoimune bolesti, ciste, tumori i kanceri mogu dovesti do toga da pas krene češće da grize šapu. Neki psi mogu da “ujedaju” svoje šape zbog kožnih infekcija uzrokovanih hormonskom neravnotežom.

Još jedan od uzroka može biti bezazleniji. a to je suva koža. Zimsko vreme, suv vazduh ili nedostatak masnih kiselina u ishrani mogu rezultirati suvom kožom. Osim toga, buve, krpelji, grinje i drugi paraziti mogu iziritirati kožu, kao i neki sapuni i šamponi.

Ako vaš pas trčkara po bašti i travnjacima, osim buva i krpelja, pesticidi koji se koriste mogu da upale njihove šape. Na trotorarima so koja se koristi za uklanjanje snega može imati isti efekat.

Zašto psi ližu svoje šape i noge?

Lizanje stopala može biti znak anksioznosti, depresije, stresa, dosade ili psećeg kompulzivnog poremećaja, koji pogađa čak 3 procenta pasa.

Žvakanje i lizanje mogu poremetiti normalnu kožnu barijeru i normalnu odbranu kože
Iako je ovo ponašanje veoma učestalo i uglavnom bezazleno, pozovite svog veterinara ako primetite:

– Često, uporno, prekomerno ili opsesivno žvakanje ili lizanje stopala.
– Šepanje, opadanje dlake u pečatima ili kožu koja je crvena, natečena, krvari ili je dosta topla na dodir.
– Promenu boje krzna.
– Deo šape koji je osetljiv na dodir.
– Posekotinu ili neku drugu ranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here