EPA-EFE/FILIP SINGER
Olaf Šolc

Nemačka ne sme da ostavi Ukrajinu na cedilu i mora joj dostaviti više oružja, rekao je ministar privrede i vicekancelar iz partije Zelenih Robert Habek.

Kancelar Olaf Šolc je pod sve snažnijim pritiskom, spoljnim i unutrašnjim, da odlučnije podrži Ukrajinu u odbrani od Rusije.

– Moramo slati više oružja – rekao je Habek novinama grupacije Funke od petka.

– Ne možemo Ukrajinu da ostavimo na cedilu. Ona se bori i za nas. Ukrajina ne sme da izgubi, Putin ne sme da pobedi.

Nemačka je već slala oružje, ali Kijev traži teško naoružanje, tenkove, artiljeriju i sisteme protivavionske odbrane.

Na pitanje treba li Berlin da pošalje i to, Habek je rekao da “narod u Ukrajini uzvraća hrabrošću i žrtvom, i dužni smo da ih podržimo oružjem”.

– Imamo odgovornost i prema sebi, da i sami ne postanemo meta – dodao je.

– Upravo u tom kontekstu Ukrajini dostavljamo sve što je moguće. Taj okvir do sada nije obuhvatio tenkove ili borbene avione.

– Brutalizacija rata, naravno, znači da moramo povećati kvantitet i kvalitet isporuke oružja. O tome razgovaramo sa evropskim partnerima i partnerima iz NATO – rekao je ministar.

Zeleni i liberali (FDP), mlađi partneri u koaliciji sa Šolcovim socijaldemokratama (SPD), sve češće pritiskaju da nemačka podrška Ukrajini uključi teško naoružanje.

Ove sedmice za slanje teškog oružja su se izjasnili šefica nemačke diplomatije Analena Berbok iz Zelenih i predsednik odbora za evropska pitanja u Bundestagu iz FDP Anton Hofrajter.

Šolc, pak, po tom pitanju nadalje ostaje uzdržan.

1 COMMENT

  1. Solc budi barem ti pametan i spasi tvoj narod dosta ste isli pogresnim putem. Vicete naj gore proci iz ovog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here