Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Više je savršenstva u kapljici vode nego u bilo kojoj mašini koju je čovek napravio, rekao je slavni naučnik Albert Ajnštajn. Istinitost te tvrdnje dosad je nebrojeno puta dokazana, a o prirodi i planeti ljudi brinu tek kada se suoče s nekom kataklizmom ili povodom prigodnih datuma, poput Međunarodnog dana majke Zemlje koji je 22. aprila obeležen svuda u svetu.

Čovek je postao najnemilosrdniji neprijatelj prirode, a ujedno i samog sebe. Zagađivanje vode, vazduha i zemljišta odavno je poprimilo dramatične razmere s nesagledivim posledicama. Krik planete čuju samo retki, svesni da nas čeka sumorna budućnost ukoliko se nešto temeljno ne preduzme. U mnogim gradovima održani su protesti ekoloških aktivista željnih da probude uspavano čovečanstvo.

Apeluju da svako da svoj doprinos u ovoj spasilačkoj misiji. Sadite drveće, ne koristite plastiku, ne trujte reke, čuvajte prirodu – samo su neke od poruka koje su, istovremeno, upozorenje ljudskom rodu da je krajnji čas da se nešto učini kako bi se sprečila katastrofa.