EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti i Olaf Šolc

U vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio bi doprinos miru u regionu i celoj Evropi, ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je, posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, preneo da su imali dobar razgovor, tokom kojeg je dogovoreno da nemački kancelar u okviru skorije balkanske turneje poseti i Prištinu.

Rekao je da je važna tema bio rat u Ukrajini, te je posebno pohvalio Prištinu što je rano zauzela stav i podržala sankcije protiv Rusije. To, podvukao je, zaslužuje veliko priznanje.

– Zapadni Balkan je deo Evrope, i sve zemlje treba da budu članice, a u to spada i Kosovo, čije priznanje je Nemačka stalno podržavala i to će činiti i dalje – objasnio je Šolc.

Rekao je da je u Berlin pozvao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da je na razgovor pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, jer je važno da “dve zemlje postepeno reše konflikt” u doba u kojem imamo rat u Evropi, što bi bio doprinos miru u regionu i Evropi.

“Više od 400.000 građana kosovskog porekla živi u Nemačkoj”

Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobuhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

– Ohrabrio sam Kurtija na konstruktivno angažovanje – podvukao je Šolc.

Rekao je da je važno da od sporazuma profitiraju građani, a stabilnost je važan uslov za investicije.

– Želim da doprinesem da zemlje Zapadnog balkana postanu članice EU, a preduslov za mir i stabilnost u regionu je sporazum Beograda i Prištine. Želimo napredak i zato rado pomažemo da se održe takvi sastanci. Mi nismo sudije, koji odlučuju ko je u pravu, već neko ko treba da omogući da lideri postignu dogovor. Imam utisak da je želja velika da se sada napreduje – kazao je Šolc.

Nemački kancelar je preneo da je pored toga razgovarao i o bilateralnim pitanjima, rekavši da su Nemačka i Kosovo tesno povezani i preko više 400.000 građana kosovskog porekla koji žive u Nemačkoj. Podsetio je da je Nemačka najveći bilateralni investitor na Kosovu.

Kurti ga je, kako je kazao, informisao o kursu reformi, posebno borbi protiv korupcije i kriminala. Šolc je ukazao i na važnost usvajanja vizne liberalizacije za Kosovo, istakavši da je to jedan od prioriteta koalicionog sporazuma nemačke valde.

– Regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu je važna i ima veliki potencijal za razvoj celog regiona – poručio je on.

Najavio je da će Berlinski proces biti nastavljen, i da planira u drugoj polovini ove godine da ga oživi pozivom na sastanak u Berlin. Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, istakao je Šolc, bilo bi važno.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here