EPA/VALDRIN XHEMAJ
Johanes Han

Slovenački diplomata Janez Lenarčič, kojeg je Ljubljana potvrdila kao kandidata za člana EK, ne isključuje mogućnost da mu se poveri resor za proširenje EU.

Hina navodi da je takvu želju, s obzirom na regionalnu poziciju Slovenije, u nekim izjavama iznosio i slovenački premijer Marjan Šarec.

“Proširenje se ne odnosi samo na stvarno pridruživanje nove članice, čega u sledećem mandatu vjerovatno neće ni biti. Radi se o mnogo širem procesu upravljanja između Evropske unije i država zapadnog Balkana i Turske. To je za Sloveniju od izuzetne važnosti, jer se radi o našem susedstvu, a taj resor sada obuhvata i odnose sa južnim i istočnim evropskim susedstvom”, kazao je Lenarčič danas u razgovoru za STA.

Slovenačka agencija prenosi Lenarčičevu ocenu da nije nemoguće da Slovenija dobije spomenuti resor uprkos zaoštrenim odnosima sa Hrvatskom zbog graničnog pitanja i arbitraže.

Navodi se da neki analitičari smatraju da je Slovenija, koja je članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji uslovila razrešenjem graničnog pitanja narušila svoj profil neutralne posrednice na području evropskog jugoistoka.

“S obzirom da je Hrvatska sada u Evropskoj uniji i nije više u tom “portfelju” (zapadnog Balkana), a Slovenija sa svim drugim državama u tom regionu ima odlične odnose, ne vidim ozbiljne razloge zašto bi taj resor za Sloveniju bio nedostižan”, ocenio je Lenarčič.

U dosadašnjem sazivu Evropske komisije za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju bio je zadužen austrijski komesar Johanes Han.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here