pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rovinjski Centar za istraživanje mora potvrdio je prisustvo kompas meduze u Jadranskom moru, koja je uočena širom istarske obale.

Povodom dojave da se na severnom Jadranu pojavila opasna tzv. kompas meduza, iz rovinjskog centra ističu da su od meduza identifikovali vrste: uhati klobuk – Aurelia solida, hidromeduzu – Aequorea forskalea, morska pluća – Rhizostoma pulmo i kompas meduzu – Chrysaora hysoscella, piše N1.

Kako navode iz Centra za invazivne vrste, a prenosi IstraIN, reč je o vrsti koja živi u obalskim vodama Atlantskog okeana i Mediteranskog mora, a karakteriše je žuto-smeđi klobuk koji podseća na kompas. Ova meduza može narasti do 30 centimetara u prečniku, a pipci do 1 metra dužine.

Kompas meduza uglavnom živi na dubinama od 10 m, a orijentaciju i ravnotežu održava uz pomoć senzorskih receptora koji se stručno nazivaju statociste. Naučnici sugerišu da se hrane zooplanktonima i da su joj prirodni neprijatelji morske kornjače i riba veliki bucanj.

– Meduzama često nedostaju delovi tela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja. – ističu iz Centra za istraživanje mora Rovinj IRB. Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbegavati svaki mogući kontakt s njima.

U slučaju uboda stručnjaci preporučuju ispiranje područja morskom vodom, kao i pažljivo uklanjanje preostalog tkiva meduze uz pomoć pincete. Takođe, kako dodaju ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će pogoršati ubod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here