H. M. Vujičić
Nemanja Starović

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da je, bez obzira na formu Briselskog dijaloga, svima jasno da nikakvog suštinskog dogovora po pitanju Kosova ne može biti bez učešća SAD. 

– SAD kao i ključne države EU podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, ali ono gde tražimo zajednički imenitelj je želja za očuvanje mira i stabilnosti. Tu smo na istoj liniji sa SAD, a prištinska strana je ta koja pokušava te težnje da osujeti – rekao je Starović za RTS.

Na pitanje o jučerašnjim razgovоrima predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, Starović je naveo da razgovor sa ruskim ambasadorom i američkim državnim sekretarom u istom danu govori o tome da Srbija želi da razvija politički dijalog sa najmoćnijim državama sveta.

– Bez dijaloga ne možemo da štitimo naše vitalne nacionalne interese. Kada govorimo o želji SAD da se dođe do brzog rešenja za pitanje Kosova i Metohija pomalo sam skeptičan. Svedočili smo u prethodnim godinama više puta olako obećanoj brzini za rešenje, govorilo se da mora da dođe do rešenja do kraja 2017. i 2018. godine. Videli smo da brzog rešenja nema. Problem KiM spada u kompleksne probleme – naveo je Starović i dodao da taj problem podseća na Gordijev čvor koji je nemoguće preseći u slučaju Kosova.

Prema njegovim rečima, mora se sveobuhvatno i temeljno tome pristupi, a Srbija je spremna za to.

– U Vašingtonu postaju svesni da su za razgovor potrebne dve strane i kompromis dve strane, ali da Priština nije spremna na suštinski dijalog. To nas sprečava da govorimo o brzom i efikansom rešenju. Važno je razgovorati, razgovori sa vrhom SAD i državnim sekretarom Blinkenom veoma su dragoceni – rekao je Starović.

Upitan o formulaciji u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji će danas biti predstavljen, Starović je naveo da mu se ne sviđa formulacija i da je licemerna jer se ponovo pozivaju obe strane na postizanje sveobuhvatnog sporazuma u situaciji kada Priština, uz primenu ili pretnje nasiljem, sprovodi jednostrane mere na štetu Srba.

– Kako pozivati obe strane kada moramo da gasimo požare koje jednostrano pali Aljbin Kurti – rekao je Starović.

Starović je naveo da se pribojava da će u fokusu izveštaja Evropske komisije biti želja da se Srbija priključi sankcijama koje je EU uvela prema Rusiji, a ne ono što je Srbija uradila prethodnih godinu dana na reformama.

Kako je naglasio, dok su na snazi zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost, koje je usvojila Vlada Srbije, nema govora o zavođenju bilo kakvih sankcija.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je zvanično otvorena nova ambasada Srbije u SAD, smeštena na novoj lokaciji u centru Vašingtona.

– Konačno imamo objekat u vlasništvu Srbije, na reprezentativnom mestu. To će biti prava slika naše države u Vašingtonu – rekao je Starović i dodao da je ambasada Srbije u Vašingtonu useljena u reprezentativnu zgradu, svojevrsni srpski dom u prestonici SAD, na ponos Srbiji i građanima.

Starović je objasnio da je od raspada SFRJ, ambasada Srbije u SAD bila u iznamljenim prostorijama koji su bili neuslovne.

– To je rešeno početkom godine. Srbija je kupila veoma lepu reprezentativnu zgradu na atraktivnoj lokaciji – naveo je Starović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here