EPA/Malton Dibra
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović večeras je u Prištini, na poziv premijera Kosova Aljbina Kurtija, bio gost na večeri organizovanoj povodom održavanja međunarodnog skupa “Samit o Zapadnom Balkanu 2022 – izgradnja mostova za mir, prosperitet i solidarnost”, pod pokroviteljstvom londonskog “Ekonomista’”.

Đukanovićeva poseta Prištini nije bila zvanično najavljena, a u večerašnjem saopštenju iz njegovog kabineta navodi se da su na večeri bili istaknuti učesnici iz EU, SAD i država regiona, međunarodnih organizacija, poslovnih i finansijskih institucija, među kojima specijalni izaslanik Velike Britanije za Balkan Stjuart Pič, bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, bivši predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger, kao i ambasadori SAD i članica EU na Kosovu.

“Đukanović je iskoristio priliku da upozna sagovornike o aktuelnom crnogorskom trenutku i da iznese poglede na kretanja u regionu u kontekstu zajedničkih evropskih i evroatlantskih stremljenja, kao i o zbivanja na globalnom planu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će na “ovom prestižnom međunarodnom skupu” učesnici podeliti svoja razmišljanja, vizije i strategije vezano za rešavanje trenutne krize prouzrokovane agresijom Rusije na Ukrajinu, kao i o neophodnosti brže integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ranije tokom dana, kosovska policija je saopštila da će zbog posete Đukanovića Kosovu, neke trase puta biti privremeno zatvorene.

“Da bi se omogućilo slobodno kretanje presednika Crne Gore pod pratnjom, Kosovska policija će privremeno prekinuti saobraćaj (u kratkim vremenskim intervalima), pojedinih delova puta, na kojima se očekuje prolazak, kao i na pojedinim lokacijama na kojima se očekuje izvođenje aktivnosti”, saopštili su iz policije.

Poseta Đukanovića dolazi nakon lokalnih izbora u Crnoj Gori, gde je partija aktulenog crnogorskog predsednika izgubila vlast u Podgorici posle 24 godine, poraženi su i u Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu i Zeti, a DPS je uz pomoć koalicionih partnera zadržao vlast samo u Baru, Bijelom Polju i Plavu.

4 COMMENTS

  1. А шта ови ликови договарају на тзв Косову без Србије??? Планирају неку нову Олују???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here