pixabay.com

Pas će nam svojim ponašanjem i govorom tela otkriti da je bolestan. Zbog toga je bitno prepoznati signale kojima nam kućni ljubimac daje do znanja da nešto s njim nije u redu. Saznajte kojih to 10 znakova ne smete ignorisati jer vas mogu upozoravati da je vaš pas bolestan.

1. Nadut stomak

Nadutost stomaka može biti i samo posledica prejedanja, ali ukoliko je praćena i nekim drugim simptomima trebalo bi psa odvesti veterinaru. Ti simptomi mogu biti letargičnost, povraćanje, kao i desni koje su poprimile plavu, belu ili žućkastu boju umesto crvenkaste. Da li je vreme da posetite veterinara, možete proveriti i tako što lagano pritisnete prstima s obe strane stomaka dok pas stoji.

Stisnite pa opustite pritisak i uradite tako po celoj dužini stomaka. Ukoliko pas pokazuje znakove bola ili osetite da se u njegovom trbuhu nalazi tečnost, odmah odvedite psa kod veterinara. Takođe, ako pas želi da povraća, ali ništa ne izlazi, ne odlažite posetu veterinaru, piše Zadovoljna.hr.

2. Svrab

Ako primetite da se pas češe puno više nego inače, možda ima krpelje, buve ili gnjide. Drugi uzroci neprestanog češanja mogu biti dermatitis kojeg mogu uzrokovati alergije i nedostatak hranjivih supstanci. Prvo, okupajte psa u odgovarajućem šamponu na bazi ovasa i bez mirisa. Ukoliko to ne ublaži svrab, pokušajte da promeniti psu ishranu i dajte mu više hrane bazirane na mesu i bez žitarica.

Ukoliko nije reč o parazitima niti suvoj koži, vreme je da posetite veterinara koji će pregledom ustanoviti da li je reč o bakterijskom, neurološkom, parazitskom ili zaraznom zdravstvenom problemu ili se radi o alergijskoj reakciji na nešto iz okoline.

3. Temperatura

Da li pas ima temperaturu proverite dodirujući mu njušku ili područje iza ušiju. Njuška psa trebalo bi da bude hladna i vlažna, a ukoliko je topla i suva, verovatno ima temperaturu.

Međutim, veterinari savetuju da se ne oslanjate samo na njušku životinje. Simptomi temperature mogu biti i letargija, drhtavica, povraćanje ili kašljanje i curenje iz nosa. Takođe, možete se poslužiti rektalnim termometrom dizajniranim posebno za pse.

4. Agresivnost

Ako vaš pas odjednom pokazuje znake agresivnosti, razlog može biti to da ga nešto boli i iskazivanjem agresivnosti želi da spreči da ga neko dira. Iznenadni napadi agresije alarmiraju na što hitniju posetu veterinaru.

5. Mokrenje po kući

Ukoliko pas prečesto mokri i tri izlaska dnevno nisu mu dovoljna da isprazni bešiku, to može biti znak infekcije urinarnog trakta, bešike ili bubrega, što će verovatno morati da se leči antibioticima. Uzrok iznenadnog mokrenja po kući može biti i osećaj nervoze uzrokovan razdvajanjem ili osećaj straha zbog grmljavine ili drugih glasnih zvukova.

6. Jak loš zadah

Hronični loš zadah može upozoravati na problem sa gastrointestinalnim traktom, jetrom ili bubrezima. Ukoliko zadah ima voćni miris može biti znak dijabetesa, naročito ako je praćen preteranom potrebom za vodom i češćim uriniranjem.

Zadah koji ima miris na urin može biti znak bolesti bubrega, a izrazito neprijatan zadah praćen povraćanjem, pojavom žutila na beonjačama i desnima i nedostatkom apetita može signalizirati probleme sa jetrom.

7. Trčanje u krugovima

Psi se često igraju na način da love sopstveni rep, ali ako pas radi to i pritom se čini ošamućen, može biti da ga muči labirinitis, odnosno upala srednjeg uha, dela uha odgovornog za ravnotežu.

Simptomi infekcije uha uključuju i anbormalno držanje tela, nakrivljenost glave, nedostatak koordinacije i gubitak ravnoteže. Uzroci ovakvog ponašanja mogu biti i drugi zdravstveni problemi kao što su povreda glave i trovanje.

8. Pas se vuče na zadnjici

Kada pas ovo radi, neretko to znači da mu nešto iritira anus. Krivac može biti zagnojena ili začepljena analna žlezda što se leči istiskivanjem žlezda kako bi se one ispraznile. Ovakvi zdravstveni problemi uobičajeni su kod manjih pasa, a najbolje je prepustiti veterinaru da ga reši.

Drugi simptomi začepljenih ili zagnojenih analnih žlezda uključuju griženje ili lizanje područja, natečenost anusa i otežano obavljanje velike nužde.

9. Jedenje izmeta

Pseća navika jedenja izmeta, bilo sopstvenog ili tuđeg, vrlo je uobičajena i u većini slučajeva bezopasna, a jedu ga zato jer – vole njegov ukus. Međutim, ponekad može biti znak sindroma malapsorpcije pri čemu pas, želeći da unese više kalorija, instinktivno jede izmet.

Kako biste sprečili psa da jede izmet, uvek pazite šta radi dok ga šetate, kao i da ima dovoljno igračaka za žvakanje, poslastica i zanimacija uz koje mu neće biti dosadno.

10. Često ispuštanje gasova

Ukoliko pas prečesto pušta gasove, a uz to oseća bol u abdomenu, ima proliv i slab apetit, to je znak da bi trebalo da posetite veterinara. Ukoliko je pas zdrav, a često ispušta gasove, neka njegova ishrana sadrži manje vlakana, pa svakako izbegavajte da mu dajete ostatke ljudske hrane.

Ako vaš pas jede vrlo brzo, pokušajte da mu dajete tri manja obroka dnevno umesto jednog velikog. Na taj način pas će gutati manje vazduha i tako ispuštati manje gasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here