pixabay.com

Gledanje i razumevanje pasa dok se igraju poučno je za učenje o tome šta osećaju i zašto žele da se zabavljaju. Osim toga, to izaziva osmeh kod ljudi, ruši društvene barijere i pomaže strancima da se povežu.

Psi i druge životinje takođe imaju tendenciju da slede “zlatna pravila” poštenja kada se igraju, a njihova igra vrlo retko eskalira u pravu agresiju. Veruju jedni drugima da će se držati pravila igre.

Psiholog Mark Bekof, koji godinama proučava emocije pasa, došao je do zaključka da su oni vrsta koja može pomoći ljudima da premoste “jaz empatije” i da se povežu sa drugim vrstama tako da svoje osećaje koje inače imaju prema drugim psima prošire i na životinje koje nisu psi, kao i na ljude.

Igra je ujedno njihov omiljeni način provođenja vremena, jer im time ne pružate samo zabavu, nego im dajete rutinu, ako to uvek činite u otprilike isto doba dana, pa osnažujete ideju da ste vi vođa i onaj koji donosi zabavne aktivnosti, a to ubrzava proces povezivanja sa psom.

Kada mi gledamo psa kako se igra, odmah nam se popravlja raspoloženje. Koliko ste se puta samo nasmejali kada ste prolazili parkom i videli pse kako uživaju zajedno?

Koliko ste se puta samo i sami bolje osećali čim ste se poigrali sa svojim ljubimcem? Njihova je ljubav bezuslovna, a igrom se još više učvršćuje.

Takođe, igra s vašim psom može poboljšati vaš društveni život. Bilo da se radi o odlasku u park i bacanju štapa ili šetnji šumom, velika je verovatnoća da ćete vi i vaš pas usput upoznati neke nove ljude. Vašem psu će dobro doći ako usavršite svoje društvene veštine, a i vama.

Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da je biti vlasnik kućnog ljubimca treći najčešći način na koji su ljudi rekli da su upoznali ljude u svom susedstvu kao i da vlasnici kućnih ljubimaca imaju 60 posto veću verovatnoću da će upoznati ljude u svom komšiluku koje pre nisu poznavali.

Dakle, vreme je za igru!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here