Pexels

Iako mnogi vlasnici kućnih ljubimaca znaju koje mere opreza treba da preduzmu leti kako bi zaštitili svoje četvoronožne prijatelje od vrućine, manje je onih koji znaju kako se brinuti o bezbednosti životinja zimi.

Baš kao i ljudi, životinje mogu da pate na hladnom vremenu. Iako većina pasa voli da se igra u snegu, važno je da im pritom bude toplo. Neke rase grejaće gusta dlaka, ali kratkodlakim psima i nekim štencima biće potreban zimski kaput, navodi Dogs Trust.

Međutim, ne uživaju svi psi u nošenju kaputa u početku, pa ih na to treba privikavati postepeno, odnosno uvođenjem odevnog komada na pozitivan način.

Kada je reč o dizajnu kaputa, stručnjaci savetuju da birate komade s reflektirajućim detaljima tako da vaš pas bude dobro vidljiv vozačima i ostalim šetačima.

Osim odeće, postoji još nekoliko stvari koje treba imati na umu kad temperature padnu ispod nule. To uključuje držanje psa na povocu s obzirom da sneg može da prekrije nesigurna područja, pa je to način da ga sprečite da istražuje nesigurnu okolinu, objašnjava Dogs Trust.

Takođe je važno ne dopustiti psu da se igra na ledom prekrivenim vodenim površinama jer bi led mogao da popuca pod njegovom težinom.

Prema veterinaru Benu Vetu, zimski uslovi mogu predstavljati problem za šape kućnih ljubimaca. U videu koji je nedavno podelio o zaštiti psa na snegu otkrio je da je ključno redovno proveravati šape psa jer sneg može da se zabije među prste, što je izuzetno bolno.

Osim toga, so kojom se posipaju ulice može iritirati šape psa i opasna je ako se proguta.

“Čak i mala količina čiste soli može biti vrlo opasna za kućne ljubimce. Gutanje soli može rezultirati visokom koncentracijom natrijuma u krvi, što može izazvati žeđ, povraćanje i letargiju, a u težim slučajevima postoji rizik od grčeva i oštećenja bubrega”, pojašnjavaju iz Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama.

Zato je posle šetnje ili boravka na otvorenom važno temeljno obrisati šape psa, kao i dlaku na nogama i stomaku. Ako sumnjate na to da je vaš ljubimac progutao kamenu so, odmah se javite veterinaru.

Akademici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu sugerišu da su temperature između -1 i 4 stepena Celzijusa “potencijalno nesigurne” za pse male i srednje veličine. Za velike pse to su temperature između -6 i 1 stepen. Pri takvim uslovima životinje ne bi trebalo da budu na otvorenom duže vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here