Privatna arhiva
BORBA SA BOLEŠĆU: Snježana Plavšić Đurović

Nema kraja mukama Snježane Plavšić Đurović (45) i njenog sina Gregora (13) iz Mahovljana kraj Laktaša. Ovaj dečak, rođen s retkom vrstom tumora jetre, suočio se sa teškim oblikom skolioze, a njegova majka je, kao što su “Vesti” pisale, obolela od karcinoma i ima 13 hroničnih oboljenja. Ona se svim silama bori da živi za Gregora, jer nemaju nikog svog, osim jedno drugog. Ali borba je mnogo teška.

– Gregoru koji, inače, mora da bude u skoro sterilnim uslovima zbog narušenog imuniteta, skolioza je pomerila karlicu ulevo, pa se kuk povukao iz ležišta. Lekari sumnjaju da je to genetski i preporučuju rigorozan tretman za koji ne znam da li on može da izdrži. Oboljenje jetre je sanirano, ali mora da bude pod stalnim nadzorom, da pazi na ishranu i da se redovno kontroliše kod doktora – priča nesrećna žena kroz suze.

Nema za lekove

Snježana je pre osam godina obolela od karcinoma materice, ostala bez jednog bubrega, otkazala joj je štitna žlezda, prebolela je emboliju i tuberkolozu, živi sa trombom… Zbog bolesti ne može da radi već 14 godina, pa žive od davanja za tuđu negu i pomoć i dečjeg dodatka koje dobija sin. Novac ni blizu nije dovoljan jer, kako nam priča, samo na ogrev ide godišnje minimum 500 evra. Na lekove još 200 evra, pa je odavno prestala da ih kupuje i stanje joj se pogoršalo.

Kuću u kojoj živi sa sinom izgradio je njen pokojni otac, a vremenom je toliko propala da strahuju za život.

– Nemamo para za popravku, a voda je krenula kroz krov i balkon iznad ulaznih vrata, pa se tu kruni zid. Plašim se da ne počnu da otpadaju komadi, a još više da ne dođe do požara zbog starih instalacija – jada se.

To što dobiju Snježana skuplja, pa razvlači i od dinara pravi deset da bi preživeli, ali objašnjava da ni tako ne može da sastavi kraj sa krajem.

– Svaki dan je borba za opstanak, a nama nema ko da pomogne osim dobrih ljudi. Oni su naša jedina snaga i sigurnost u ovim preteškim vremenima, koja su za Gregora i mene poseban vid iskušenja, jer kad je čovek bolestan sve je stostruko teže – priča i dodaje da nije lako živeti od tuđe milostinje i to ne bih nikome poželela.

U školi samo petice

Snježana, zbog svega što ju je snašlo, nije u mogućnosti da obavlja svakodnevne poslove, a još manje da pronađe stalno zaposlenje koje bi značilo bolji život njenom jedincu.

– Zbog osteoporoze sam četiri puta lomila nogu, pa moram da pazim da se to ne ponovi i verujte mi, snage nemam. Gledam da naložim vatru, da ne opteretim Gregora da on to radi, jer ako oboje bolest prikuje za krevet, nema ko da nam pomogne – jada se ona.

Njena radost je što je Gregor odličan đak, pa odricanje i borba nisu bili uzaludni. Ali da bi mogla da izvede svog jedinca na pravi put, opet joj je potrebna pomoć dobrih ljudi.

BRIGA ZA SINA: Snježana Gregor

Zbog bolesti bi oboje trebalo da budu na posebnom režimu ishrane, ali je to za njih nemoguća misija.

– Bolest koju je sin imao od malih nogu ozbiljno je narušila njegov imunitet i zato su mu potrebne adekvatna nega i kvalitetna ishrana puna vitamina i minerala. Ali nije bilo para za nas oboje, pa sam hleb i margarin jela četiri godine i odricala se svega da bi mu obezbedila namirnice neophodne za jačanje imuniteta – priča požrtvovana majka.

U životu je održava borba za budućnost deteta i da zato ne dozvoljava sebi da padne u u očaj. Njena najveća želja je da poživi dok Gregor ne odraste i bude u mogućnosti da brine sam o sebi. Zato pomozite Snježani da živi, a Gregoru da ima srećnije odrastanje.

Majčinska ljubav

Sin Gregor i neizmerna ljubav prema njemu daje snagu Snježani Plavšić Đurović da nastavi da se bori, koliko god to bilo teško.

– Ponekad mi se čini da su prepreke nepremostive, ali majčinska ljubav ne zna za odustajanje. Borim se i dajem sve od sebe da moje dete ne oseti nedaće koje su nas snašle. Pitao me je jednom prilikom kada sam bila bolesna, pošto me nije video u krevetu, a ja sam imala nekoliko operacija i sve sam zbog njega na nogama prebolela – otkriva ona.

Kako pomoći

Svi koji žele da stupe u kontakt sa Snježanom Plavšić Đurović radi pomoći mogu to učiniti na adresu: Mahovljani, 78 250 Laktaši ili na broj telefona: + 387 66 768 601. Njen račun je:

IBAN: BA395620998121033815, SWIFT BIC: RAZBBA22

Naši čitaoci koji su u prilici, mogu pozivom na humanitarni broj 17056 da doniraju jednu marku za Gregora i njegovu majku.